Занимљиве чињенице о животињама

GS
Foto: Instagram

Ово су неке занимљиве чињенице које вјероватно нисте знали

1. Неке стоноге, као што је Апфелориа Виргиниенсис, могу лучити цијанид кроз мале отворе у тијелу.

2. Колибри птице имају невјероватно брз метаболизам, што значи да су увијек само неколико сати удаљени од умирања од глади.

3. Морске видре понекад убијају и након тога силују бејби туљане у близини обале Калифорније. Колико год се ово бизарно могло чинити, овакво понашање се не разликује од стандардног парења видри у којем мужјаци дословно силују женке које се опиру и које често изгубе живот у процесу.

Кит дуг као кошаркашки терен

4. У просјеку, морски пси убију 5 – 10, а краве око 100 људи сваке године. 67% људи преживи напад велике бијеле ајкуле.

5. Тигар је највећа врста мачке. Они могу бити дугачки и до 3,3 метра, те тешки и до 300 кг.

6. Прије се вјеровало да су зебре бијеле, с црним пругама (јер неке зебре имају бијел стомак). Ембриолошки докази ипак показују да су зебре црне, са бијелим пругама и бијелим стомаком.

7. Плави кит, највећа животиња на свијету, је тежак као 2.667 људи (просјечна тежина човјека: 70кг), те дугачак као кошаркашки терен.

8. Сиви Соко је најбржа птица, Црни марлин (Макаира индица) најбржа риба, а Гепард најбржа копнена животиња на свијету.

9. Морска оса је јако отровна врста медуза које живе у морским подручјима сјеверне Аустралије. У само једној морској оси налази се довољно отрова да убије 30 одраслих људи.

10. Дарвинов паук може исплести једну од највећих – и најснажнију мрежу на свијету. Ови пауци производе најјачи биолошки материјал – 10 пута јачи од кевлара, материјала од којег се праве панцирне весте!

11. Какапо е јединствена врста папагаја: једини је папагај на свијету који не може летјети, најтежи папагај, ноћни, биљојед је, мужјак брине о младунцима – а такође су и најгласније птице на свијету.

12. На свијету постоји око 1100 врста шишмиша, а готово сви имају функционалне очи, додуше не тако развијене као очи других ноћних животиња – али ипак функционалне.

13. Комодски змај, Комодски варан или Комодо змај (Варанус комодоенсис) је највећи живи гуштер на свијету, а највећи примјерак икад измјерен био је дугачак 3,13 метара и тежак чак 166 кг.

Најбржа шумска змија

14. До сада је документовано да Таумоцтопус мимицус хоботница (мимик октопус) може имитирати чак 15 различитих животиња (облика).

15. Студија проведена на Факултету у Минесоти открила је да власници мачке имају између 30 и 40 посто мање шансе да умру од кардиоваскуларних болести. Према студији, власници паса немају ове погодности.

16. Црна Мамба је најбржа шумска змија на свијету (16–20 км/х). Угриз Црне мамбе је готово увијек смртоносан, а у поређењу са осталим змијама, њихов отров дјелује најбрже.

17. Научници су успјели истренирати псе да детектују рак дебелог цријева, коже, мјехура, плућа, дојке и јајника (код људи). У многим случајевима, они су тачнији, брже доносе резултате и много су јефтинији од лабораторијских тестова. У студији проведеној 2006. године, истраживачки пси су открили рак плућа и дојке са невјероватних 88% -97% тачности.

18. Сваки вук завија другачије. То значи да они могу препознати једни друге и у најтамнијим ноћима. Алфа мужјаци и већи вукови производе дубље тонове, док ниже рангирани вукови у чопору производе више тонове.

19. Многе животиње могу регенерирати дијелове својих тијела, али Аксолотл (Сиредон писциформис, или Амбистома мексиканум) може регенерирати све. Може регенерирати комплетна леђа, све удове, очи, чељусти, па чак и срце. Ако вам то није довољно импресивно: аксолотл може регенерирати и дијелове мозга! Понекад чак, када изгубе ногу, регенерирају двије.

20. Штакори се размножавају тако брзо да у само 18 мјесеци 2 штакора могу створити популацију која броји више од милион јединки.

21. Фламинго може јести само ако му је глава окренута наопако (наглавачке).

22. Шишмиш може појести до 1.000 кукаца за само један сат.

23. Према подацима из Гинисове књиге рекорда из 2010. године, Фонеутриа, познатији као бразилски лутајући паук или наоружани паук (“армадеирас” на португалском) је најотровнији паук на свијету.

24. Код свиња, оргазам траје и до 30 минута.

25. Према Гинисовој књизи рекорда, Велики казуар / аустралијски казуар / јужни казуар (лат. Касуариус цасуариус) је најопаснија птица на свијету, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана