Закључали сте телефон и заборавили лозинку? Пробајте овај трик

GS
Foto: Printscreen

Софтверска заштита у виду биометрије и шифри на вашем iPhoneu или Андроиду служи за обесхрабривање лопова и знатижељника који би хтјели да копају по вашим подацима, али понекад се зна десити да и сам власник остане без приступа.

На срећу, у оваквој ситуацији причи није крај – постоји чак неколико начина на који можете вратити контролу над својим смартфоном.

Прво на реду је брисање

Чињеница је да за откључавање заштићеног уређаја требате у цјелости ресетовати уређај, односно вратити га на фабричка подешавања. Прије него што кренемо на посао, напоменимо да ћете на интернету вјероватно пронаћи водиче који тврде да је могуће заобићи ресетовање, али они се углавном односе на старије верзије оперативног система које су у себи имали пропусте. Другим ријечима – заборавите их.

Ако нисте петљали по подешавањима сигурносне копије, велике су шансе да су оне сачуване на вашем iCloudu или Google профилу. Све што вам треба је лозинка и име профила на iCloudu или лозинка Google профила. Ако сте власник iPhonea, треба да спојите уређај на iTunes који је могуће скинути путем Apple Storea.

Након што спојите уређај, поновно покрените iPhone. Ако имате iPhone X , 11, 12 , 13 или 14, притисните типку за појачавање звука, па онда типку за стишавање звука и онда држите типку за гашење до тренутка када телефон напише да је у моду за опоравак (recovery моде). Ако имате iPhone 7, држите гумб за паљење и типку за стишавање звука све док не уђете у горе споменути мод. Рачунар ће вас питати да ли желите да вратите свој уређај или га само надоградите (ресторе, упдате). Бирајте ресторе.

А шта је с Андроидом?

Ако сте власник Андроида, угасите уређај и након тога притисните типке за стишавање звука и паљење уређаја све док уређај не уђе у мод за опоравак. Притиском на стишавање звука крећите се менијем све док не видите мод за опоравак (recovery mode), након чега га активирајте типком за паљење. Када крене поново да се покреће, притисните и држите типку за паљење и типку за појачање звука.

Одаберите опцију Wipe Data/Factory Ресет како бисте се вратили на фабричка подешавања те ју активирајте притиском на типку за паљење уређаја. На питање одговорите са ‘да’ и причекајте да се уређај ресетује. Када се процес доврши, само притисните паљење како бисте поново покренули уређај, преноси тпортал

Након овога само покрените повратак сигурносне копије или се одважите и поставите телефон као нови уређај.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана