Врућине на сjеверу, поплаве и олује на југу: Шта је омега блокирање које доноси екстремно вријеме широм Европе?

GS
Foto: Twitter

Антициклон који је 'блокирао' олујно вријеме изазвао је катастрофу у источном Медитерану – али то није цијела прича. Шта све изазива овај метеоролошки феномен, пише Милица Тошић, истраживач на Физичком факултету у Београду.

Прошле недјеље били смо свједоци катастрофалних поплава које су задесиле Грчку, Бугарску и Турску. По посљедњим подацима, најмање 15 људи погинуло је само у Грчкој када су бујичне поплаве, које су посљедица веома интензивних падавина, однеле мостове и поплавиле улице, куће и јавне зграде, пише Клима101.

У исто вријеме, топлотни талас погађа земље централне и западне Европе: Велику Британију, Француску, делове Шпаније… Париз управо излази из топлотног таласа са температурама које су прелазиле границу од 35 °Ц, а многе мерне станице у централним деловима Француске забележиле су рекордне септембарске температуре, неке и до 39 °Ц.

Ове две појаве су заправо повезане – обе су последице једног специфичног метеоролошког феномена који се назива омега блокирање. Како се он јавља, и да ли он објашњава размере катастрофе које су погодиле источни Медитеран?

У овим крајевима, циклони и антициклони увек се крећу у смеру са запада ка истоку. Проблем настаје када се антициклон "заглави", и тад може настати омега блокирање

Кључ је у понашању циклона и антициклона, који у својим кретањима прате врло конкретна правила.

Наиме, циклони и антициклони су системи вртложног кретања ваздуха око осе ниског, односно високог ваздушног притиска. У антициклону се ветрови крећу у смеру казаљке на сату, док се код циклона крећу у супротном смеру (ово важи за северну Земљину хемисферу; на јужној је обрнута "расподела".)

Поред тога што су вртложни, циклони и антициклони су и покретни: постепено се премештају у атмосфери, и ту опет прате одређена правила.

Њиховим кретањем пре свега управља један други феномен, који се у метеорологији назива млазна струја: у питању је ваздушна струја који се релативно стабилно и врло брзо креће на великим висинама (између 6 и 12 километара), а који делује као "аутопут" за циклоне и антициклоне, носећи са собом не само разлике у притиску, већ и олује и промене времена.

Омега блокирање би се можда најбоље могло описати као закрчење на овом аутопуту.

"Заглављени" антициклон спријечава кретање циклона, који носе олујно време, па се огромне количине падавина обрушавају на једном месту

Наиме, иако је у умјереном појасу кретање циклона и антициклона са запада на исток (са релативно малим померањима ка северу и југу), постоје временске ситуација када њихово кретање може бити блокирано, нпр. услед слабљења млазне струје.

Када се то деси, у дијелу гдје је млазна струја ослабила, антициклон, као зона високог ваздушног притиска, јача али и постаје спор, или чак стационаран. Циклони, као слабији системи, принуђени су да се крећу око овог антициклона, или да остану ту где јесу током дужег периода времена.

Отуд назив блокирање: зато што овај развијени антициклон спречава нормално кретање циклона. Блокира их. А пошто се понекад у тим ситуацијама антициклон и два околна циклона налазе у позицијама које из висине личе на грчко слово омега (Ω), овакво блокирање назива се и омега блокирање.

Струјање ваздуха у систему омега блокирања је такво да се у средини, где се налази антициклон, дешава доток топле ваздушне масе са југа, што погодује топлом, сувом и стабилном времену у тој области.

Са друге стране, доњи крајеви симбола омега доносе нестабилност, хладније и влажније време. Ако сте у подручју високог притиска, чека вас сунчано и мирно време које може трајати неколико дана, или чак и недеља. Али, ако сте у области циклона, можете очекивати много кише и јаке ветрове – а они једноставно неће нестати тако брзо.

Уколико би оваква ситуација потрајала неколико дана или чак недеља, подручја у области антициклона могу доживети продужени топлотни талас, или сушу (као што је било у Француској), док остала подручја погађају пљускови, ниске температуре и интензивне грмљавинске олује (као што се догодило у Грчкој).

Ометањем уобичајеног западног тока на дужи временски период, ови догађаји се често повезују са регионалним екстремним временским условима, од топлотних таласа лети до изузетно хладних зима.

Медитерански циклон није био само блокиран – услед високих температура мора, он је добио и одлике тропског циклона, тј. урагана

Међутим, омега блокирање не доноси увек екстремне временске услове, а посебно не у мери коју је доживела Грчка ових дана, у којој је у појединим местима у току једног дана пало више кише од просека за читаву годину.

Наиме, додатном јачању циклона и развоју овако јаких олуја у Грчкој допринела је и висока температура Средоземног мора. Као последица тога, олуја је добила карактеристике тропског циклона, тј. урагана.

Ту је важно напоменути да Средоземље није подручје урагана. Наиме, урагани су "ендемске" појаве у тропском појасу Пацифика, Атлантика и Индијског окена, где огромна водена пространства и високе температуре омогућавају развој посебно јаких и разорних олуја.

Међутим, иако олуја која је прошле недеље погодила источно Средоземље није била баш интензивна како то умеју да буду тропски циклони, она је, због екстремно високих температура Средоземног мора, добила "гориво" и попримила исти образац развоја.

Мада ово није први пут да се на Медитерану развија олуја налик урагану, у последњих пар деценија забележено је неколико екстремно разорних, а у метеорологији се полако одомаћује неформални термин медикејн односно "медитерански ураган".

Савремена истраживања кажу да, услед климатских промена и раста температуре Средоземног мора, медитерански урагани могу постати још интензивнији у будућности – али њихова будућност зависи од низа фактора које је изразито тешко предвидети.

Међутим, чињеница да је тешко предвидети један ураган не значи да се против њих не можемо борити, већ управо супротно – да се у будућности морамо боље припремити. Медитерански урагани, тј. медитерански "тропски" циклони постали су реалност овог поднебља, и правовремена припрема и адаптација на ту реалност може у будућности спасити и наше животе и нашу имовину, преноси Национална Географија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана