Voyager 1 је изван Сунчевог система, шаље мистериозне податке

Indeks
Foto: NASA

Сонда Voyager 1 лансирана је 1977. године те је прије десетак година напустила наш Сунчев систем. Сада, 45 година након лансирања, почела је према Земљи слати чудне податке.

НАСА је у сриједу саопштила да иако сонда још увијек ради исправно, очитања из њеног система за одређивање положаја (ААЦС) не одговарају смјеру и оријентацији летјелице, што сугерише да је летјелица збуњена око своје локације у свемиру.

Voyager 2 и даље шаље очекиване податке
Voyager 1 путем ААЦС система шаље податке о свом околном међузвјезданом окружењу док држи антену летјелице усмјерену тачно на нашу планету

"Оваква мистерија није нешто необично у овој фази мисије Voyager. Обје летјелице, Voyager 1 и Voyager 2, старе су скоро 45 година, што је далеко изнад њиховог предвиђеног рока функционисања", рекла је Сузан Дод, водитељица пројекта Voyager 1 и 2 у НАСА институту Јet Propulison Laboratory. 

НАСА је навела да се Voyager 2 понаша нормално, односно да шаље очекиване податке.

Сонда Voyager 1 напустила је наш Сунчев систем и ушла у међузвјездани простор 2012. године. Сада је од Земље удаљена око 23 милијарде километара, односно ради се о летјелици која је отишла у најудаљеније дијелове свемира до сада.

Антена у исправном положају
НАСА је навела како инжењери претпостављају да ААЦС систем Voyager 1 шаље насумично генерисане податке који не "рефлектирају оно што се заправо догађа на летјелици". Али занимљиво је да је сама антена свемирске летјелице и даље у исправном положају, односно да прима и извршава наредбе НАСА и шаље податке назад на Земљу.

Стручњаци су такође казали да проблем са системом није подстакао сонду да пређе у "сигуран начин рада" (енгл. сафе моде), током којег обавља само кључне операције.

"Све док не схватимо што се тоачно догађа, не можемо предвидјети хоће ли овај проблем утицати на то колико дуго летјелица може прикупљати и преносити научне податке", саопштила је НАСА.

"То је велики изазов за наш тим инжењера"
Дод и њен тим се надају се да ће ускоро схватити због чега је сонда почела слати овако чудне податке.

"То је велики изазов за наш тим инжењера", рекла је Дод.

Наиме, с обзиром на удаљеност Voyagera, свјетлости је сада потребно 20 сати и 33 минуте да стигне до његове међузвјездане локације, тако да поруци са сонде треба два дана да дође до НАСА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана