“Војаџер 2” шаље сигнале из међузвјезданог простора

Агенције
“Војаџер 2” шаље сигнале из међузвјезданог простора

Свемирска летјелица “Војаџер 2” напустила је Сунчев систем и почела слати сигнале из међузвјезданог простора. Ово су потврдиле многе анализе, од којих је пет објављено у угледном научном часопису “Nature Astronomy”.

Попут свог претходника “Војаџера 1” мала свемирска сонда изашла је из хелиопаузе и сада путује дубље у непознате предјеле међузвјезданог простора. Хелиопауза је подручје у свемиру гдје престаје утицај Сунца, односно гдје је притисак соларног вјетра изједначен с притиском честица међузвјезданог простора.

Научници су потврдили да је сонда “Војаџер 2” прије годину дана, 5. новембра 2018, прешла историјску границу и крочила у међузвјездани простор, који је од наше планете удаљен 17,8 милијарди километара.

Будући да је инструмент за мјерење плазме био оштећен када је “Војаџер 1” прије шест година изашао из хелиопаузе, ово је први пут да су научници могли проучити комплетан сет података о саставу и облику плазме на овој граници.

Обје “Војаџер” сонде лансиране су још давне 1977. године да би проучавале спољне предјеле Сунчевог система. “Војаџер 2” лансиран је први, двије седмице прије “Војаџера 1”, али је “Војаџер 1” био на краћој путањи кроз Сунчев систем и прије дошао до хелиопаузе.

Нико од научника није знао колико ће сондама бити потребно времена да дођу до те значајне границе. Сунце помоћу вјетрова јонизиране плазме ствара неку врсту огромног мјехура око свог планетарног система, који ствара границу између простора на који утиче Сунце и оног међузвјезданог.

Мјехур називамо хелиосфером, а његова граница, гдје притисак соларног вјетра више није довољно јак да потисне вјетар међузвјезданог простора, назива се хелиопаузом.

- Желимо боље да разумијемо природу те границе, гдје се та два вјетра сударају и мијешају те на који начин се заправо испреплићу - рекао је астроном Ед Стоун из “Калтека”.

Мало је вјероватно да ће сонде “Војаџер” остати оперативне када досегну ту удаљеност или да ће ико од нас тада бити жив. Али њихова су достигнућа ипак монументална; ријеч је о јединим летјелицама које су напустиле хелиопаузу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана