Вилијам Шатнер, икона "Звјезданих стаза", постао најстарија особа која је била у свемиру

Срна
Вилијам Шатнер, икона "Звјезданих стаза", постао најстарија особа која је била у свемиру

ВАН ХОРН - Канадски глумац Вилијем Шатнер (90), који је играо капетана Кирка у серији “Звездане стазе”, постао је најстарија особа у свемиру након што је ракета компаније “Блу Ориџин”, у власништву милијардера и америчког бизнисмена Џефа Безоса, полетила данас на субординални лет из западног дијела Тексаса.

Шатнер је један од четири члана посаде у потпуно аутономној свемирској летилици “Њу Шепард”, а очекује се да ће лет трајати око 11 минута.

Ракета је полетила са локације за лансирање “Блу Ориџина”, удаљене око 32 км од града Ван Хорн у Тексасу.

Шатнеру су се на путовању придружили бивши инжењер НАСА Крис Бошуизен, суоснивач платформе “Медидејта солушенс” за клиничка истраживања Глен де Вриес и потпредсједница и инжењер “Блу Ориџина” Одри Пауерс.

Очекује се да ће “Њу Шепард” подићи путнике на висину од 96 км изнад Земље, омогућавајући им да доживе неколико минута бестежинског стања прије него што се капсула са посадом врати у пустињу Текас.

Лет, претходно заказан за јуче, помјерен је за један дан због вјетра.

Четири члана посаде су јуче прошла обуку, а тим мисије завршио је процјену спремности за лет како би се осигурало да су “сви системи покренути”, саопштио је “Блу Ориџин” на Твитеру.

Ова компанија је имала успјешан дебитантски лет у свемирском туризму 20. јула, са Безосом и још три особе које су летиле до руба свемира и назад током путовања које је трајало 10 минута и 10 секунди.

На том лету, авијатичарка Воли Фанк (82) постала је најстарија особа која је стигла у свемир.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана