Велико октриће белгијских научника у борби против рака

Tanjug
Foto: Ilustracija

БРИСЕЛ- Тим професора Седрика Бланпена, при Слободном Универзитету у Бриселу идентификовао је протеин који омогућава ћелијама рака да се одупру хемотерапији.

  Циљањем на овај молекул, будући лијекови би могли да се боре против ове отпорности и спасу животе, пише белгијски дневник Ле Суар.

    Тим професора Бланпена објавио је то у научној ревији Натуре, што је велико откриће које би могло да револуционише будућност лијечења рака.

    „Већ неколико година радимо на разумевању отпорности одређених карцинома на хемотерапију. Неке ћелије рака су много отпорније од других. Ћелије које праве ЕМТ – епително-мезенхимску транзицију – односно процес којим се одвајају од других ћелија да би се прошириле по целом телу, посебно су отпорне на хемотерапију. Ове ћелије производе метастазе и узрок су одређених врло агресивних карцинома дојке, плућа или панкреаса. Врло брзо смо идентификовали да је одређени молекул присутан у ЕМТ ћелијама, а не у ћелијама које нису отпорне”, објашњава професор за Ле Суар. Тај молекул је протеин РХОЈ.

    Истраживачи су открили да то омогућава ћелијама рака са ЕМТ да се одупру третманима хемотерапије. С тим што су оставили могућност да поправе своју ДНК оштећену хемотерапијом и тако избегну ћелијску смрт. 

    "Ово очигледно отвара велике изгледе за развој лекова који би могли посебно да циљају РХОЈ како би га инхибирали и тако омогућили да хемотерапијски третман функционише“, објашњава Мод Дебоњи, прва ауторка ове студије која је радила на овом важном открићу. 

    Професор објашњава да су донедавно мислили да је скоро немогуће инхибирати ову врсту протеина. 

    Међутим, истраживања су показала да је то сасвим могуће и тренутно су у току клиничке студије за тестирање лекова који циљају протеин РАС. 

    “Исто можемо замислити и за РХОЈ у будућности. Сада је на фармацеутској индустрији да искористи ово откриће и покрене истраживање како би пронашао молекуле који су способни да инхибирају РХОЈ.”

    Очекивања су да ће откриће Дебоњи и професора Бланпена изазвати наду, али и узбуђење у области онколошких истраживања у свету.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана