Велика опасност вреба из отопљених ледених санти

Срна
Велика опасност вреба из отопљених ледених санти

ЛОНДОН - Научници упозоравају да би убрзано загријавање крајњег сјевера Земље могло да “слободи” бројне вирусе старе и по стотине хиљада година, који су закопани у сибирском вјечном леду, што може да доведе до великих посљедица по човјечанство.

Због убрзаног загријавања планете, а Арктик се загријава барем двоструко брже од остатка свијета, ледене санте се отапају, први пут од леденог доба, при чему постоји опасност од ослобађања патогена са којима се савремени човјек до сада није сусрео, преноси британски лист “Индипендент”.

Претпоставка да бактерије могу дуго преживјети дефинитивно је прихваћена у научним круговима.

“Једина недоумица јесте колико дуго вируси могу да преживе у леду - милион година, 500 хиљада или 50 хиљада година”, истиче вирусолог Жан Мишел Клавери.

Он тврди да постоје веома квалитетна истраживања која упућују на то да бактерије из дубоког леда могу оживјети.

И доктор Шанатал Абергел, вирусолог, сматра да је могуће оживјети вирусе из старих узорака леда.

Она напомиње да су истраживачи успјели да реактивирају древне ДНК вирусе, али не и пуно крхкије РНК вирусе.

РНК вируси односе се на болести попут “шпанског грипа” и новог вируса корона одговорног за актуелну пандемију, а ДНК вируси укључују практично искоријењену болест великих богиња.

Када се једном нађе у ћелији “домаћина”, вирус отпушта своју ДНК или РНК, која садржи информацију потребну да се створе нове вирусне честице, те преузима надзор над неким аспектима ћелијског метаболизма.

Другу пријетњу за човјечанство представљају бактерије.

Тако је 2016. епидемија антракса у Западном Сибиру покосила крда собова. Када су се у јуну трупа животиња одледила, од те болести заразиле су се 23 особе.

Научници упозоравају да опасност не представља само одмрзавање ледених површина, већ и појачана људска и животињска активност у подручјима која су већ дуго ријетко насељена.

“Ово је рецепт за катастрофу, јер већ имамо свјежи вирус” - образлажу вирусолози и напомињу да се вируси из леда “селе” у ријеке.

Ако се човјек затекне међу замрзнутим вирусима који могу бити пандемијски, он би се могао заразити и сам покренути нову пандемију, наводе стручњаци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана