Ваша локација може да се прати са било ког Андроид телефона - ево како то да избјегнете

Срна
Foto: Агенције

Прецизни подаци о локацији са вашег телефона могу да се дијеле са другим паметним телефонима, уколико сте неопрезни или заборавни.

Конкретније, ваше кретање може да се прати у апликацији Гоогле Мапс на телефону друге особе уколико ако сте направили ту једноставну грешку, упозорио је безбједносни стручњак, истраживач Пиетер Арнтз, који ради за реномирану безбједносну фирму Malwarebites. Он је детаљно објаснио како је случајно пратио гдје се налази његова жена, а да притом није инсталирао никакав шпијунски софтвер нити знао њену шифру телефона, преноси б92.

Испоставило се да Гоогле Плаy продавница може бити савршен начин за праћење нечије локације-са ажурираним подацима о локацији приказаним у Гоогле мапама. Стручњак за безбједност написао да је хтио да инсталира плаћену Андроид апликацију на телефон своје жене. Пошто је већ једном купио софтвер за свој уређај и није видео разлог да га поново купи, Арнтз се својим налогом пријавио у апликацију Гоогле Плаy Сторе на паметном телефону своје супруге, и под листом претходно купљених апликација преузео софтвер.

"Све је прошло добро, међутим пошто сам инсталирао апликацију и тестирао да ли ради, заборавио сам да се одјавим са Гоогле Плаy-а", објашњава он на блогу.

Вративши се на свој телефон, Арнтз је почео да примјећује лажне локације које се појављују у његовој историји локација у оквиру Гоогле мапа. За оне који не знају, Гоогле мапе биљеже све ваше локације када користе апликацију. Затим се анализирају ти подаци како би вам апликација дала боље приједлоге рута - или мјеста која су у близини ваше локације, као што су ресторани.

"Показао ми је места у којима сам био, али их заправо никада нисам посетио", рекао је. Испоставило се да је апликација Гоогле мапе на Арнтзовом телефону заправо навела локације које је његова жена посјетила-са својим телефоном, са пријављеним његовим Гоогле налогом у апликацији Плаy Стори у  џепу.

Након што је схватио шта се догодило и одјавио се из апликације своје супруге Гоогле Плаy Сторе, Арнтз је открио да још увијек може да прати њено кретање у оквиру апликације Гоогле мапе.

Он објашњава: "Након што сам се одјавио са Гоогле Плаy-а на телефону своје жене, проблем још увек није решен. Након неког копања сазнао сам да је мој Гоогле налог додат на налоге у телефону моје жене, али није уклоњен када сам се одјавио."

Malwarebites  је послао извештај о проблему Гоогле-у како би истакао проблем. У међувремену, ако сте претходно користили податке за пријаву на уређајима пријатеља и чланова породице да бисте избегли плаћање апликација, филмова, е-књига или пјесама више пута, можда би било вриједно провјерити који су налози пријављени на вашем телефону.

Да бисте то урадили, идите на Подешавања > Налози и резервне копије > Управљање налозима. Ово ће приказати листу свих налога са дозволама на вашем уређају. Можете уклонити све које не препознајете, јер ће имати приступ ГПС подацима које је прикупио ваш паметни телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана