Ускоро лансирање сателита у свемир

Срна
Ускоро лансирање сателита у свемир

БЕОГРАД - Србија би за двије и по године требало да добије свој сателит у свемиру, пишу “Вечерње новости”.

Мултидисциплинарни истраживачки тим стручњака Машинског и Математичког факултета Универзитета у Београду, Института за физику и Астрономске опсерваторије Београд ради на пројекту “Мозаик” /MOSAIC/, који ће у орбиту послати први српски кјуб сателит, којим ће моћи да се управља са Земље.

“Лансирање сателита оквирно је планирано за 2025. годину”, рекао је један од чланова тима Марко Гавриловић, студент докторских студија и члан Катедре за механику Машинског факултета, задужен за прорачуне орбиталне динамике летелице, који су од кључног значаја за њено кретање и што дужи останак у орбити.

Његов задатак је да на основу еволуције орбите сателита утврди како на његово кретање утичу гравитационо поље Земље, затим гравитација Сунца, Месеца и других небеских тела, као и остали ефекти, као што је утицај сунчевог зрачења и атмосферски отпор и узгон.

Гавриловић је навео да се будући кјубсат састоји од три коцке, димензија 30 пута 10 пута 10 центиметара.

Биће опремљен камерама и имаће прецизан систем за одређивање своје локације и оријентације у простору. Енергију ће генерисати путем склопивих соларних панела.

Летјелице овог типа просјечно бораве у васиони око годину дана, али тим Србије жели да направи корак унапријед.

“Хоћемо да урадимо нешто што нико до сада није урадио, не само за кјуб, него за све сателите, да извршимо орбитално управљање и продужимо век трајања. Желимо да га, док је иза планете, ставимо у флајт мод, а како изађе само да се окрене. Тако ћемо уштедити енергију, а и задржаћемо га што дуже у орбити. Сви су, до сада, летели у нижим орбитама 200 до 400 километара, планирамо да га пошаљемо на 675 километра”, истакао је Гавриловић.

Осим што ће Србија ући у породицу држава које раде на развоју свемирских технологија, први пут ће добити и фотографије земље из васионе у високој резолуцији, а биће могуће и праћење климатских промјена, станишта ендемских врста и величине шумског покривача.

У оквиру пројекта “Мозаик” готово све земље у окружењу су започеле развој својих свемирских пројеката, пишу “Новости” и додају да водећу улогу имају Мађарска, Словенија и Грчка, док су Хрватска и Албанија такође одмакле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана