Убрзано топљење антарктичког леда успориће свјетске токове океана

GS
Foto: SC

Убрзано топљење антарктичког леда драматично успорава проток воде кроз свјетске океане и могло би да има катастрофалан утицај на свјетску климу, морски ланац исхране, па чак и стабилност ледених полица, показало је истраживање које је објављено данас у часопису ''Нејчер''.

"Преокренута циркулација океана, вођена кретањем гушће воде према морском дну, помаже у испоруци топлоте, угљеника, кисеоника и виталних хранљивих материја широм света", наводи се у истраживању. Међутим, доток воде дубоког океана са Антарктика могао би да опадне за 40 одсто до 2050. године, наводи се у студији, преноси Ројтерс.

"Запањујуће је видети да се то догађа тако брзо", рекао је Алан Микс, палеоклиматолог са Универзитета Орегон Стејт и коаутор најновије процјене Међувладиног панела о климатским променама, који није био укључен у студију.

Како температуре расту, слатка вода из леда, који се топи на Антарктику, улази у океан, снижавајући салинитет и густину површинске воде и смањујући тај силазни ток ка морском дну. Научници су се ослањали на око 35 милиона рачунарских сати током две године да би покренули низ модела и симулација до средине овог вијека, откривши да би дубоководна циркулација на Антарктику могла да ослаби двоструко већом брзином опадања него у сјеверном Атлантику, преноси Б92

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана