У САД-у се отвара прва фабрика за производњу хуманоидних робота

GS
Foto: GettyImages

Прва свјетска фабрика за производњу хуманоидних робота требала би бити отворена ове године у Салему у Орегону.

Ријеч је о компанији Agility Robotics, која је саопштила да су припреме за отварање производње јединице РобоФаб у пуном замаху. Фабрика се почела градити прошле године.

"Отворење наше фабрике означава кључни тренутак у хисторији роботике, почетак масовне производње комерцијалних хуманоидних робота", изјаиво је Дамион Шелтон, директор и суоснивач компанија Agility Robotics.

Ова фабрика ће моћи производити 10.00 робота годишње. Компанија је 2020. године представила двоножног безглавог робота под називом Дигит, којег је сама дизајнирала и произвела те тиме направила значајан корак напријед у свијету роботике, посебно у када је ријеч о роботима који се крећу помоћу ногу те хуманоидном дизајну.

"Дигит смо направили тако да ријеши проблеме данашње радне снаге попут повреда, бурноута, недостатка радне снаге и слично, а све с крајњом визијом омогућавања људима да 'више буду људи'. Када развијате нову технологију да унаприједите друштво, најважнија прекретница је могућност производње те технологије у размјерима у којим она може имати стваран и широк утјецај", додао је Шелтон.

Фабрика има капацитет да на годишњем нивоу производи 10.000 напредних робота Дигит. У првој години након отварања фабрике план је произвести неколико стотина робота. Када буде потпуно оперативна, РобоФаб фабрика ће имати више од 500 упосленика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана