У Низоземској отворена најдужа соларна стаза за бицикле

Танјуг
У Низоземској отворена најдужа соларна стаза за бицикле

МАРТЕНСДИЈК - Локалне власти централне покрајине Утрехт у Низоземској отвориле су најдужу соларну бициклистичку стазу на свијету која производи електричну енергију, повезујући тако циљеве одрживе енергије с превозом без емисије штетних гасова.

Ученици једне локалне основне школе први су се провозали стазом дугом 330 метара, која је отворена у сриједу у селу Мартенсдијк, близу Утрехта, извјештава агенција АП.

Стаза се састоји од готових бетонских блокова прекривених танком заштитном провидном облогом, која омогућава продирање сунчеве свјетлости до соларних ћелија уграђених у блокове.

Овај пилот пројекат има за циљ да се утврди да ли би такви путеви са двоструком намјеном могли шире да се користе за генерисање струје из соларне енергије и да служе бициклистима, будући да покрајина Утрехт жели да смањи емисију угљеника.

"Желимо да будемо климатски неутрални до 2040. године, тако да се онда морате усудити да користите иновације, а ово је врло иновативно", рекао је покрајински функционер Арне Шаделе.

Додао је да је та покрајина густо насељена на малом простору и да стога мора да истражи могућност двоструке функције путева. 

"Ако путеве можете да користите и за производњу енергије, имате двоструку предност", истиче он.

Ова соларна бициклистичка стаза је отворена на дан када је Европска унија представила обиман сет закона који треба да омогуће испуњавање обећања Брисела да ће током ове деценије смањити емисију гасова који узрокују глобално загријвање за 55 посто, укључујући, како каже АП, и контроверзни план опорезивања страних фирми које узрокују загађења.

Соларне бициклистичке стазе се већ користе у другим дијеловима Низоземске, али је ова у Утрехту најдужа изграђена до сада.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана