У Кини откривена људска лобања стара милион година

ГС
Foto: Принтскрин

Кинески археолози пронашли су скоро потпуно читаву људску лобању стару милион година на локалитету у провинцији Хубеј.

Пронађена лобања је најкомплетнија људска лобања која је откопана на територији Евроазије, наводи Саут Чајна морнинг пост.

Новооткривена лобања, названа Човјек из Јунсијана, вјерује се да потиче из палеолита, односно старијег каменог доба. Прве двије лобање на истом локалитету откривене су 1989. и 1990. године, а научници процјењују да је стара између 800.000 и 1,1 милион година.

Археолози са Института за културне реликвије и археологију у провинцији Хубеј наводе да ће откриће помоћи у одгонетању људске еволуције у источној Азији када се буде утврдила тачна старост лобање, преноси РТС.

Археолози су такође открили животињске фосиле од крупнијих биљоједа и месождера, као и камено оруђе, које је коришћено за лов и сјечење меса.

„Лобања је слична претходним у смислу окружења у ком је сахрањена, остацима фауне и техничким карактеристикама каменим алатки којима је израђена гробница, тако да би требало да је из истог доба“, каже Лу Ченгкју, вођа истраживачког тима.

Говорећи за Си-Си-Ти-Ви Гао Синг, директор локалитета, каже да су археолози ископали веома мало људских фосила који су старији од милион година.

„У Кини и источној Азији, једини остаци старији од милион година су ископани у провинцији Јунан (стари 1,7 милиона година) и у провинцији Шенси (стари између 1,6 до 1,2 милиона година)“, рекао је Гао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана