У капи морске воде милиони вируса

Срна
У капи морске воде милиони вируса

БИЈЕЉИНА - У само једној капи морске воде има више вируса него становника у мегалополису Њујорку, наводи портал „Сајентифик америкен".

Научници истичу да на Земљи има више вируса него свемир звијезда.

Студија из 2018. године открила је да на Земљи постоји 111 „породица вируса" које садрже између 631.000 и 827.000 непознатих вируса.

Дио њих, вјероватно, има потенцијал да пређе на људе.

Вируси су имали много времена за размножавање (реплицирање) јер су на Земљи били далеко прије људи, а неки научници вјерују да су старији од било ког облика живота на планети.

Они су веома разноврсни и могу напасти било који облик живота, од животиња до биљака, бактерија и гљивица.

Вируси, технички гледано, нису живи. То су, сматрају научници, „пакетићи" генетских информација. Неки носе тај код у једноструким везама РНК, а неки у двоструким или у ДНК.

Оно што им је заједничко јесте да сви користе те инструкције као нацрт за инвазију на здраве ћелије или домаћина.

Након што уђу у живу ћелију, вируси се размножавају, те тако или уништавају генетски код домаћина или се „закаче" на њега.

Послије реплицирања, вируси бјеже како би „отели" и друге ћелије, често притом уништавајући и „ћелије домаћине".

Прастари вирус је исто довео то настанка људске постељице, због чега се људске бебе не рађају из јајета, напомињу научници.

Вируси ипак имају само један циљ - да направе што више својих копија. То често узрокује велике проблеме, као што су још у 19. вијеку открили научници, приписујући откриће многих болести непознатим и оку невидљивим патогенима.

Наука је ове патогене називала вирусима, што је латинска ријеч за отров.

Генетски гледано, вируси су у неактивном стању, иако неки од њих могу активирати аутоимуне болести, неуродегенеративне поремећаје, хроничне упале или чак рак.

Осим тога, вируси и мутирају, а те мутације могу узроковати хемијске промјене у генетском материјалу вируса или грешке у реплицирању.

Управо је мутација разлог пандемије вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана