У Јужној Кореји обављен тестни лет урбаног летећег таксија

Срна
У Јужној Кореји обављен тестни лет урбаног летећег таксија

На аеродрому у Сеулу у Јужној Кореји обављен је тестни лет урбаног летећег таксија.

Ријеч је о летилици са 18 пропелера, која би требала постати урбани летећи такси у блиској будућности. Ова систем би могао постати оперативан до 2025. године и тако помоћи у смањењу саобраћајних гужви.

Необичну летилицу је дизајнирала њемачка компанија Волокоптер, а тестни лет је обављен на аеродрому Гимпо у Сеулу. Пилот је подигао летилицу те је летио напријед и назад. Прешао је око три километра те није прелазио висину од 50 метара. Максимална достигнута брзина износила је 45 км/х, а лет је трајао пет минута. Главни циљ теста је био да се провјери како се летјелица понаша у аеродромском окружењу гдје је контрола саобраћаја кључна за сигурност.

Модел има два сједишта, електрични мотори покрећу 18 пропелера, а веома је сличан дрону с четири пропелера. Први тестни лет је обављен још 2013. године, а јавни тестни лет је заказан за сљедећу седмицу у Инчиону.

Јужна Кореја је прошле године најавила планове да развије националну УАМ инфраструктуру те намјерава инвестирати 65 милиона долара у ову технологију. Влада се нада да ће летећи таксији ући у комерцијалну употребу 2025. године те превозити путнике између Међународног аеродрома Инчион до центра Сеула. Путовање ће коштати око 93 долара, што је скупље у односу на премиум конвенционални такси.

Очекује се да ће услуга бити петоструко јефтинија до 2035. године када УАМ летјелице буду више прихваћене и контролисане аутоматским системима.

Волокоптер има и конкуренцију домаће летилице ОППАВ иза које стоји институт КАРИ.

Летилица овог института ће бити тестирана наредне године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана