Тутанкамонова гробница можда крије легендарну љепотицу

Nezavisne
Foto: Tanjug

Скривени хијероглифи пронађени у гробници египатског краља Тутанкамона дали су додатну снагу теорији да је краљица Нефертити покопана у скривеном, сусједном комплексу, према ријечима свјетског стручњака за то питање.

Истраживач каже да скривени хијероглифи показују да је египатски краљ дјечак покопао своју маћеху годинама раније у сусједној комори гробнице, иза лажног зида.

Легендарна љепотица Нефертити била је супруга и краљица краља Ехнатона. Умрла је 1330. године п.н.е.

Акенатенов син, Тутанкамон, постао је краљ са 10 година, али је умро само девет година касније 1324. п.н.е. ДНК тестирање на древним остацима показало је да је Тутанкамонова мајка била друга жена пронађена у гробници Аменотепа II, што је Нефертити учинило његовом маћехом.

Николас Ривс, бивши кустос у Одјелу за египатске старине Британског музеја, рекао је британском "Гардиану" у извјештају од понедјељка да је Тутанкамонова неочекивана смрт у раном периоду живота значила да је потребно брзо пронаћи мјесто гдје ће се он покопати.

Он сугерише да су Египћани одабрали предворје за много већу гробницу "припремљену за Нефертити гдје је она још увијек у њој".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана