Три кинеска астронаута стигла на кинеску свемирску станицу

Танјуг
Foto: Xinhua

ПЕКИНГ- Три кинеска астронаута стигла су јутрос на кинеску свемирску станицу, гдје ће се седам дана преклапати са трочланом посадом која је већ ту, јавио је АП.

Троје астронаута полетjело је јуче у свемирској летjелици Шенџоу-15, како би извршили прву смjену посаде на Кинеској свемирској станици, а која представља другу насељену станицу у ниској орбити у историји.

Свемирска летелица Шенџоу-15 (Божански брод) и њена три путника стигли су на ракети Лонг Марћ-2Ф из лансирног центра Ђиукуан у пустињи Гоби на северозападу Кине, пренијела је кинеска државна телевизија ЧТВ.

Шенџоу-15 је посљедња од 11 мисија у низу, чији је крајњи циљ склапање „Небеске палате“, како се станица са више модула још назива у Кини.

Очекује се да ће се претходни чланови посаде, који су стигли почетком јуна, вратити на Земљу почетком децембра, након једнонедјељне примопредаје која ће утврдити способност станице да привремено издржи шесторо астронаута, што би био још један рекорд за кинески свемирски програм, додаје ЧТВ.

Станица има пројектовани век трајања од најмање једне деценије, а очекује се да ће астронаути извести више 1.000 научних експеримената - од проучавања прилагођавања биљака свемирским околностима, до тога како се течност понаша у условима микрогравитације.

Кинески свемирски летови с људском посадом почели су 2003. године, када је бивши пилот борбеног авиона Јанг Ливеј послат у орбиту у капсули, Шенџоу-5, и постао први Кинез у свемиру.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана