Тражили смо ванземаљце на погрешном мјесту

Г.С.
Тражили смо ванземаљце на погрешном мјесту

Потрага за ванземаљским животом у свемиру обично се фокусира на егзопланете које круже око удаљених сунца, али нова теорија истраживача из Њујорка сугерише да екстремни облик "нуклеарног живота" можда живи унутар звијезда.

Док су непрестано скенирали небо у потрази за планетама сличним Земљи које насељавају "Златокосину зону" својих звијезда, научници који лове ванземаљце можда су превидјели извор потенцијалних екстремофилних створења: саме звијезде.

Као што само име говори, екстремофили су организми који живе у екстремним окружењима, као што је живот заснован на угљенику, и који укључује разне облике бактерија које успијевају у изузетно врућим, хладним, киселим, базичним или озраченим дијеловима универзума.

Ново истраживање физичара Луиса Анхордокија и Еугена Чудновског са Градског универзитета у Њујорку сугерише постојање такозваног "нуклеарног живота".

Њихова теорија предлаже да се хипотетичке честице формирају заједно да би створиле космичке жице или "огрлице", које би саме могле да се покажу као градивни елемент овог нуклеарног живота унутар истих звијезда које освјетљавају универзум.

Ове космичке огрлице би биле звјездани, нуклеарни еквиваленти ДНК и РНК који чине основу органског живота овдје на Земљи.

"Информације похрањене у РНК (или ДНК) кодирају механизам само-репликације", рекао је Чудновски.

Самокопирајућа нуклеарна врста

Човјечанство тек треба да открије ове једнодимензионалне космичке низове и елементарне честице са само једним магнетним полом који их ствара (монополи), али нова студија поставља да они могу да се формирају у једнодимензионалне, дводимензионалне и тродимензионалне структуре, у великом дијелу на исти начин на који се атоми спајају хемијским везама да би формирали органске молекуле.

Ове космички "сложене" структуре на крају би преживјеле довољно дуго у екстремној нуклеарној пећи у срцу звијезде да би се реплицирале коришћењем фузијске енергије, теоретски узрокујући да звијезда затамни.

Још више запањујућа идеја Чудновског је да би ова "самокопирајућа нуклеарна врста" могла да развије интелигенцију, потенцијално надмашујући нашу.

"Будући да би се врло брзо развијали, могли би да пронађу начин да истражују космос изван своје звијезде, као што смо и ми учинили", рекао је Чудновски. "Могли су да успоставе комуникацију и путују између звезда. Можда би требало да потражимо њихово присуство у свемиру".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана