ТикТок тужи Монтану због законске забране видео апликације

Танјуг
ТикТок тужи Монтану због законске забране видео апликације

ВАШИНГТОН - Кинеска компанија, власник друштвене мреже ТикТок, тужила је америчку савезну државу Монтану, која је прва у САД законом забранила ову видео апликацију

У тужби се наводи да тај закон Монтане представља неуставно кршење права на слободу говора и да је заснован на "неутемељеним спекулацијама" да би кинеска влада могла да дође до података корисника, преноси Глас Америке.

Тужба ТикТока уследила је након тужбе још пет корисника који креирају и објављују садржај на тој апликацији, са истим аргументима, између осталог и да савезна држава Монтана нема надлежност да се бави питањима националне безбедности. Обе тужбе су поднете федералном суду у Мисули.

"ТикТок није делио, нити ће делити податке америчких корисника са кинеском владом и предузео је мере да штити приватност и безбедност својих корисника, као што је и чување података америчких корисника у САД", наведено је у жалби.

Кинески закони захтевају од домаћих компанија да деле податке са владом из било којих разлога који могу да имају везе са националном безбедношћу, а ТикТок тврди да им се то никада није догодило.

Гувернер Грег Џанфорте потписао је у среду закон којим се забрањује рад ТикТок-а у Монтани, чиме је постала прва америчка држава која је забранила ту популарну апликацију у кинеском власништву за кратке видео снимке. Закон у Монтани забрањује да Гуглове и Еплове продавнице нуде ТикТок апликацију унутар њених граница.

Забрана ступа на снагу 1. јануара 2024. ТикТок, који има више од 150 милиона америчких корисника, суочава се са све већим позивима америчких званичника да се апликација забрани у целој земљи, због забринутости о могућем утицају кинеске владе на платформу. 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана