Тихи океан ће нестати

Srna
Foto: Atlas

ЛОНДОН - Научници предвиђају да ће у сљедећих 300 милиона година Тихи океан нестати, а да ће се на Земљи формирати нови велики суперконтинент, у циклусу који се понавља сваких 600 милиона година.

Нова симулација "суперкомпјутера" показује да су дани Тихог океана - одбројани.

Симулација је заснована на константном помицању Земљиних тектонских плоча.

Ипак, овај океан /најстарији на Земљи/ има још 300 милиона година до нестанка.

Научници са Универзитета "Картин" у Аустралији сматрају да ће Тихи океан вјероватно бити "прогутан" прије него што прослави милијардити рођендан.

Прије самог нестанка Тихи океан више неће личити на огромно плаветнило какво је оно данас.

Сваке године тај се океан смањи за неколико центиметара - то се догађа откад је и сам био суперокеан који је окруживао посљедњи суперконтинент - "Пангеу".

Наућници објашњавају да сваке године неколико центиметара пацифичке плоче склизне испод евроазијске и индо-аустралијске плоче, смањујући удаљеност између континената Сјеверне Америке, Азије и Аустралије.

Не слажу се сви научници о томе како ће сљедећи суперконтинент изгледати или како ће се формирати, али у многим симулацијама Тихи океан осуђен је на пропаст.

Док неке студије сугеришу да би се Атлантски океан, који се данас шири, могао почети смањивати ​​у будућности, стварајући тако суперконтинент окружен Тихим океаном, истраживачи са Универзитета "Картин" не слажу се с тим.

Умјесто формирања другог континента налик "Пангеи", они тврде да свијет иде према суперконтиненту названом Амазија, у којем се Сјеверна Америка судара са Азијом.

Аустралија је изостављена из овог назива, али у 4Д геодинамичким моделима чини се да и Аустралија игра важну улогу у затварању остатака Тихог океана - преносе научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана