Тешка оштећења мозга и халуцинације посљедице ковида-19

Срна
Тешка оштећења мозга и халуцинације посљедице ковида-19

ЛОНДОН - Вирус корона не наноси само штету плућима, срцу и бубрезима, већ узрокује и тежа оштећења мозга, а пацијенти болују од одређених неуролошких стања укључујући параноју и халуцинације, наводи се у студији британских истраживача.

Убрзо након пуштања из болнице због лијечења од ковида-19 жена из Британије стара 55 година почела је да халуцинира. Она је почела да пати и од маније гоњења, а појавио се одређени нагон да стално скида и облачи капут, наводи АФП.

Она је једна од 43 пацијента са тешким неуролошким компликацијама која је дио студије британских научника и која је објављена у часопису “Брејн”.

Овај вирус, према најновијим истраживањима, може да изазове мождани удар, различите типове енцефалитиса, АДЕМ односно акутно упално обољење централног нервног система који обично погађа дјецу, и Гиљен Бареов синдром /стање које напада нервни систем и изазива парализу/.

Компликације, за које се чини да погађају само мали број заражених вирусом, обично се појављују шест дана прије и 14 дана након појаве уобичајених симптома ковида-19 као што су сув кашаљ или грозница.

За неке преживјеле компликације усљед вируса корона могу да трају до краја живота, наводи АФП.

“Морали смо да чекамо да вирус дође у Европу из Кине прије него су нам италијански научници могли да кажу нешто о његовим неуролошким ефектима”, рекао је Пјер-Мари Ледо, директор Одјељења за неурологију на Институту Пастер у Паризу.

Међу првим симптомима ковида-19 регистровани су губитак укуса и мириса.

Ледо је рекао да нова студија омогућава јаснији увид у неуролошка оштећења која узрокује ковид-19.

Ново истраживање указује да ковид-19 напада неуроне и да је неуротропски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана