Телескоп Веб открио објекте величине Јупитера који у пару лебде свемиром

ГС
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Телескоп Веб је открио космичке објекте величине Јупитера који слободно лебде свемиром и нису повезани ни са једном звијездом.

Оно што је у овом открићу посебно интересантно за научнике је утисак да се ти објекти крећу у пару и сада астрономи покушавају да открију зашто је то тако, пренео је Би-Би-Си.

Током истраживања Орион Небуле (маглине) телескоп је открио око 20 оваквих  парова који су потом названи Jupiter Mass Binary Objects, скраћено ЈуМБОс (огромни).

 Једно од могућих објашњења је да су ови објекти настали у свемирском региону Орион Небула гдје је густина материје била недовољна да се потпуно формирају као звијезде.

Друга могућност је да су настали у близини звијезда и да су у међувремену избачени у међузвјездани простор кроз различите интеракције и ова хипотеза за сада има највише поборника, рекао је професор Марк Мекорин, савјетник Европске свемирске агенције.

"Физика гаса сугерише да не би требало да постоји могућност самосталног формирања објеката масе Јупитера, али знамо да појединачне планете могу бити избачене из звјезданих система. Међутим, поставља се питање како је могуће да планете буду избачене у пару ? Тренутно немамо одговор на то питање", рекао је Мекорин за британски јавни сервис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана