Телескоп Џејмс Веб отворио штит за Сунчеве зраке

Танјуг
Foto: Википедија

ВАШИНГТОН- Сунчани штит на телескопу Џејмс Веб, који би требало да га штити о Сунчевих зрака, успјешно је отворен у свемиру и сада је на реду отварање система огледала.

Само помоћу ове баријере величине тениског терена телескоп ће моћи да има довољну осјетљивост да детектује сигнале који долазе из најудаљенијих дијелова свемира, преноси Си-Ен-Ен.

Сада ће почети друга фаза расклапања платформе - отварање телескопских огледала, од којих је највеће пречника 6,5 метара.

Године тестирања на бројним моделима исплатиле су се јер су контролори и инжењери без икаквих проблема прво одвојили и позиционирали различите дијелове штита, а онда и отворили и привели функцији.

Након што је штитник за Сунчане зраке успјешно постављен, Вебов менаџер пројекта Бил Окс рекао је да је телескоп превазишао границу од 70 до 75 одсто од укупно 300 могућих кварова који би могли да поремете способност функционисања овог сложеног система.

"Ово је прекретница и представља пионирски рад хиљада инжењера, научника и техничара који су провели значајан дио своје каријере у развоју, пројектовању, производњи и тестирању ове свемирске технологије", рекао је менаџер за систем заштите од сунца Џим Флин.

 

Груман, главни инжењер за Веб из НАСА, подсјетио је да телескоп Џејмс Веб има способност да се осврне у прошлост, користећи своје инфрацрвене системе за посматрање и да открива скривене аспекте и погледа у универзум дубље него икада раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана