Свемирски брод "Спејсикса" са 4 члана посаде безбједно стигао на ISS

Tanjug
Foto: SpaceX

ТЕЛЕХЕСИ- Свемирски брод, који је лансирала ракетна компанија "Спејсикс" америчког милијардера Илона Маска, са четворочланом посадом стигао је безбједно рано јутрос на Међународну свемирску станицу (ISS) у шестомјесечну научну мисију.

     Посаду чине руски космонаут, астронаут из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) и двојица чланова посаде из НАСА.

    Летелица названа "Ендавур" пристала је у свемирску станицу данас нешто послије 06.40 сати по средњеевропском времену готово 25 сати након лансирања са НАСА Свемирског центра "Кенеди" у Кејп Канавералу на Флориди. 

     Спајање је потврђено када су ISS и капсула летјели брзином од 28.164 километара на сат на око 240 километара изнад Земље изнад обале источне Африке, према преносу уживо на веб страници НАСА.

    "Спејсиксова" ракета-носач, која се састоји од ракете "фалцон 9" на врху капсуле "кру драгон" са аутономним управљањем, полетела је у 05.34 сати по средњеевропском времену из Свемирског центра "Кенеди" на Флориди. 

      На веб страници НАСА уживо је преношено лансирање, а на снимку се види свемирски брод висок 25 спратова како се уздиже са лансирног торња, пренио је Ројтерс.

    Шестомјесечна научна мисија посаде обухватиће око 200 експеримената и демонстрација технологије, у распону од истраживања раста људских ћелија у свемиру до контролисања запаљивих материјала у микрогравитацији.

    Лет је услиједио 72 сата након почетног покушаја лансирања рано ујутру у понедељак који је одложен у посљедњем тренутку због блокаде у протоку течности за паљење мотора. 

    НАСА је саопштила да је проблем ријешен замјеном зачепљеног филтера и прочишћавањем система, пренијела је британска агенција. 

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана