Свемирски брод слетио на астероид

Срна
Свемирски брод слетио на астероид

Токио - Примљени подаци потврђују да се свемирски брод “Хајабуса 2” успјешно спустио на далеки астероид и обавио историјску мисију сакупљања дубинских узорака, а научници се надају да ће добити информације о поријеклу Сунчевог система, саопштила је данас јапанска свемирска агенција. “Хајабуса 2” је у априлу за себе направио кратер за слијетање испуштањем ударног елемента од бакра.

Брод се сада спустио у кратер и сакупио узроке из дубине астероида у којима ће, како се надају научници, бити вриједних података, пренијела је агенција ПА.

“Хајабуса 2” је први свемирски брод који је успјешно сакупио дубинске узорке са једног астероида, а сличну мисију планира америчка Наса на другом астероиду.

Јапанска агенција за истраживање свемира саопштила је да примљени подаци потврђују да се брод спустио и безбједно подигао послије узимања узорака, како је и било планирано.

У тренутку када је у контроли мисије саопштено да је мисија успјешно обављена, сви су устали и аплаудирали, а неки су показивали знак побједе.

Брод је јуче почео да се спушта према астероиду, а данас је обављена завршна фаза. Сам боравак на астероду трајао је неколико секунди, довољно да апарат усиса узорке.

Астероид који је предмет истраживања удаљен је око 300 милиона километара од Земље.

Очекује се да ће се “Хајабуса 2” вратити на Земљу крајем сљедеће године, са узорцима које ће научници потом анализирати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана