Свемирска сонда прошла поред Венере

Срна
Свемирска сонда прошла поред Венере

БЕРЛИН - Свемирска сонда која путује према Меркуру прошла је данас поред Венере и искористила Земљиног сусједа за подешавање путање према најмањој планети Сунчевог система, која је и најближа Сунцу.

Европско-јапанска сонда “Бепи Коломбо”, која је лансирана прије близу двије године, снимила је црно-бијелу фотографију Венере са удаљености од 17.000 километара, а неки од њених инструмената ушли су у кадар.

Ово је била друга од девет такозваних планетарних гравитационих асистенција које су сонди потребне током седмогодишњег путовања до Меркура. Прва је искориштена око Земље у априлу.

Европска свемирска агенција саопштила је да је мисија, која је вриједна око 1,3 милијарди евра, једна од најкомплекснијих до сада.

Екстремна Меркурова температура, снажна гравитација Сунца и засљепљујућа соларна радијација стварају веома тешке услове, пренио је АП.

“Бепи Коломбо” ће још једном обићи око Венере и шест пута око Меркура да би успорио прије доласка на одредиште 2025. године.

Свемирска сонда ће се потом подијелити. Европски орбитални апарат “Бепи” ће ући у унутрашњу орбиту Меркура, а апарат “Мио”, који је направила Јапанска агенција за истраживање свемира, сакупљаће податке са веће удаљености.

Оба апарата дизајнирана су да поднесу температуру која варира од 430 степени Целзијусових са стране која је изложена Сунцу до минус 180 степени у Меркуровој сјенци.

Истраживачи се надају да ће ова мисија допринијети бољем разумијевању Меркура, који је тек нешто већи од Земљиног Мјесеца и има масивно језгро од жељеза.

Посљедњи свемирски брод који је посјетио Меркур је “Месинџер”, чију је мисију америчка Наса окончала 2015. године. Прије тога, Насин брод “Маринер” прошао је поред ове планете током седамдесетих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана