Швајцарска компанија тестира робота за дезинфекцију авиона

Танјуг
Швајцарска компанија тестира робота за дезинфекцију авиона

ЖЕНЕВА - Робот који ултраљубичастом свjетлошћу убија вирусе тестира се на швајцарским авионима у циљу да се врати повjерење путника и оживи авио индустрија која трпи посљедице пандемије Ковид 19.

Ројтерс преноси да швајцарска компанија „Увеја”, тренутно спроводи таква тестирања свог робота са аеродромском компанијом „Дната” на „Ембраер” авионима „Хелветик Ервејс” чартер авио-компаније у власништву швајцарског милијардера Мартина Ебнера.

„Произвођачи авиона даље морају да сертификују ове уређаје и проуче утицај њиховог УВ свијетла на унутрашње пресвлаке, које би могле да изблиједе након многих дезинфекција, рекао је суоснивач „Увеја” Жодок Елмижи, наводи агенција.

Он се нада да би њихови роботи за чишћење могли смањити страх људи од летења, чак и док Ковид 19 циркулише, јер је, како је рекао, ово доказана технологија која се користи више од 50 година у болницама и лабораторијама и врло је ефикасна и не оставља трагове.

Елмижи је навео да један робот може да дезинфикује једнобродни авион за 13 минута од почетка до краја, а за веће авионе требаће више времена.

Ројтерс преноси да је његов тим до сада направио три прототипа, од којих је један демонстрирао у авиону „Хелветика” на аеродрому у Цириху, гдје је прошле године промет опао за 75 одсто.

Руководиоци „Днате” надају се да ће произвођачи авиона одобрити ове роботе, а Елмижи процијењује да би њихова цијена могла бити око 15.000 швајцарских франака, јер владе захтијевају примјену нових мјера како би се осигурало да путници у авиону буду заштићени од заражавања, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана