Шта је LaMDA, Google пројекат који "има свијест и душу", због којег се усијао интернет?

B92
Foto: Ilustracija

Током претходног периода, друштвене мреже и интернет је уздрмао Блејк Лемојн, који тврди да Google chatbot LaMDA има "разум и душу" и да је на нивоу дјетета узраста од шест до осам година.

Лемојн је софтверски инжењер задужен за етичка питања у Responsibile АI сектору компаније Google. Он је својом изјавом да би Google chatbot LaMDA могао да се назове особом, узбуркао страсти и међу стручњацима и међу лаицима.

Лемојн је суспендован због ових својих испада, али читав случај поставља занимливо питање. Шта заправо представља LaMDA и чему овај пројекат уопште служи?

LaMDA или Language Modela For Dialog Applications  представља језички модел за машинско учење, који је креиран од стране компаније Google као chatbot. Његова улога је да имитира људе у разговорима.

Попут БЕРТ, ГПТ-3 и других језичких модела, ЛаМДА је изграђена на Трансформеру – архитектури неуралних мрежа коју је Google осмислио 2017. године и начинио је отворени кодом.

Ова архитектура производи модел који може да се истренира да чита велики број ријечи, као и да води рачуна о томе на који начин те ријечи имају смисла, као и да предвиди која ријеч би могла услиједити. Оно што ЛаМДА-у чини другачијом јесте да је тренирана на дијалогу, за разлику од већине других модела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана