Шта би се догодило са Земљом када би је погодила игла за шивење - брзином свјетлости?

ГС
Шта би се догодило са Земљом када би је погодила игла за шивење - брзином свјетлости?

Апокалиптични видео показује што би се могло догодити да Земљу удари неки објект из свемира. Али предмет није баш оно што мислите. То није астероид широк километрима, нити је комет или метеор. Ово је обична игла, попут оне коју можете да користите за шивење дугмади. Али у овом теоријском сценарију, игла би путовала брзином свјетлости.

Видео са Ридла на Јутјубу показује опције за оно што би могло да се догоди ако би игла ударила у Земљу брзином свјетлости.

У традицији добрих и лоших вијести, хајде да почнемо од најгорег могућег сценарија да игла удари Земљу овом брзином.

Добар и лош сценарио

У најгорем случају, енергија коју расипа игла изазвала би апокалиптични догађај на Земљи.

Ово би створило велику рупу у Земљиној кори која би изазвала велико изливање Земљиног омотача који би био бачен у свемир.

То значи да је живот какав познајемо изумро због огромне топлоте ослобођене ударом. Али постаје још горе. Можда је чак и енергија ослобођена ударом толика да се Земља буквално распада под силом енергије.

Дакле, то је најгори могући сценарио. Бар би се то догодило тако брзо да нико не би ни знао за то. Али шта је са добром опцијом?

Па, у овом случају - зато што је игла оштра и путује тако брзо - постоји шанса да се енергија не ослободи на вријеме да би значајно утицала на Земљу.

У овом сценарију, игла би једноставно ушла у Земљу, а затим изашла на другу страну. Ово је, наравно, потпуно теоретски сценарио, али показује огромну количину енергије коју има нешто што путује брзином светлости, чак и ако је ријеч о релативно малом објекту попут игле, преноси Национална Географија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана