Шта ако вам телефон упадне у море

B92
Foto: Dreamstime

У случају да вам телефон упадне у слану воду, постоје неке ствари које можете да учините како бисте га спасили и опоравили за нормалан рад.

Отишли сте на море и уживате у одмору, али у тренутку непажње телефон вам исклизне из руку или га у џепу понесете на пливање. 

С обзиром на могућност губитка уређаја, сценарио може бити веома скуп или, ако имате среће, безазлен. Ево шта би требало да учините.

Прво покушајте да га пронађете
Осим ако сте у ситуацији у којој би одлазак по телефон био опасан, требало би да покушате да га пронађете и што прије извучете из воде. Ако га не видите, покушајте да га дохватите ногама или копајте по пијеску док га не нађете. Могуће је да га чак ни након ових покушаја нећете наћи.

Контактирајте провајдера услуга и јавите шта се догодило, па замолите да пребаце стари број на нови уређај. Помоћу алатке, као што је Аппле "Финд мy", уређај можете пријавити као украден, деактивирати га или га уклонити из налога. Ако имате безбједно складиштење на облаку, можете га искористити за враћање свих података на нови телефон.

Угасите уређај и осушите га
Пронашли сте телефон? Одмах га угасите. Помоћу чистог пешкира осушите га и, у зависности од модела, извуците телефон из маске. Након тога, што зависи од старости модела, извадите СИМ картицу, меморијске слотове и батерију.

Ако је ваш смартфон у водоотпорној маски или има ИП сертификат који гарантује заштиту од воде, само га угасите и исперите слатком водом. Обришите га пешкиром и пустите да се суши неколико сати прије него што опет покушате да га употребите.

Али ако није водоотпоран, не стављајте га у пиринач, јер то неће помоћи. Пиринач неће урадити ништа, а вода ће се осушити и телефон оставити пуним кристализоване соли која ће за то вријеме кородирати електронику. Ако желите да поново користите тај уређај, мораћете да пожурите, да га раставите и очистите прије него што корозија трајно оштети унутрашња кола, преноси Б92.

Ако је могуће, раставите телефон
Ако сте довољно стручни да раставите уређај, користите исправне алате и урадите то што је прије могуће. Сајт иФиxит објављује бесплатне водиче који укључују детаљне кораке о растављању бројних популарних смартфона.

Након што сте отворили уређај, унутрашњост исперите дестилованом водом и веома пажљиво уклоните корозију уз помоћ меке четкице и оставите га у 90-процентном алкохолу један сат, мијешајући повремено како бисте извукли воду. Након тога извуците дијелове и оставите их да се суше 24 сата. Потом их поновно спојите и провјерите да ли уређај ради. Ако ради, успјели сте. Ако не, вријеме је за одлазак у сервис или у продавницу по нови уређај.

Када је вријеме за сервис?
Растављање уређаја, наравно, тражи одређено техничко знање и алате за сигурно отварање модерних паметних телефона - без оштећења.  Ако вам се читава процедура чини компликованом, што прије га однесите у сервис. Реците им да вам је уређај пао у море и они ће знати шта је потребно да се уради. 

Телефон ће у сваком случају морати да се растави и очисти.

Ако га не желе да га поправе, покушајте у другом сервису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана