Српска пшеница, јечам, овас и раж смјештени у свјетски трезор

Срна
Foto: ГС

НОВИ САД - Први пут у историји Србија је депоновала 96 сјемена најзначајних домаћих сорти пшенице, јечма, оваса и ражи у Свјетски трезор сјемена познатији и под називом "Трезор судњег дана", основан ради прехрамбене безбједности будућих генерација човјечанства у случају глобалне катаклизме.

Сјемена ових житарица која су завршила у том трезору, одабрао је Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада.

Историјско депоновање сјемена српских житарица у тај трезор, још један је допринос глобалним напорима да се тај циљ и постигне.

Сјеме је депоновао у Трезор амбасадор Србије у Норвешкој Драган Петровић.

Петровићу је у име норвешког министара пољопривреде и хране Сандре Борк уручен и сертификат о депоновању сјемена у Свјетски трезор.

"Огромна част! Наша земља први пут депонује семе пољопривредних биљака у Светски трезор на Свалбарду", објавила је Амбасада Србије на "Твитеру".

"Трезор судњег дана" налази се у специјалној капсули на удаљеном норвешком острву Спитсберген, у архипелагу Свалбард. У свјетски јединственој бази чува се више од милион узорака сјемена из скоро свих земаља свијета.

Прво складиштење сјемена из Србије на Свалбарду реализовано је путем међународног пројекта чији је руководилац Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада.

Тај пројекат финансира Фонд за расподјелу добробити и ФАО, Међународни уговор о биљним и генетичким ресурсима за храну и пољопривреду.

Свјетским трезором заједнички управљају норвешко Министарство пољопривреде и хране и Нордијски центар за генетске ресурсе.

Министарство и Центар изразили су задовољство што је Србија депоновала своје пољопривредно сјеме у Свјетски трезор.

Норвешки научници већ 13 година прикупљају и чувају узорке сјемена биљака из цИјелог свијета.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана