Средњошколац направио мотор који ће промијенити индустрију електричних аутомобила

ГС
Средњошколац направио мотор који ће промијенити индустрију електричних аутомобила

17-годишњак је направио прототип мотора који не користи ријетке метале, што је највећи проблем мотора данашњих електричних аутомобила.

Млади инжењер по имену Роберт Сансон освојио је прву награду и 75.000 долара на овогодишњем међународном сајму науке и инжењерства Регенерон, највећем међународном такмичењу средњих школа.

Његов нови изум би једног дана могао да трансформише индустрију електричних возила, јер његов синхрони релуктантни мотор доноси побољшање перформансе у односу на претходне моделе.

Обично се ови типови мотора користе за пумпе и вентилаторе, али нису довољно снажни за електрична возила. Сансонов нови модел побољшава обртни момент ових мотора, који не захтијевају ријетке метале, који се често добијају из неетичких извора.

Средњошколац је одлучио да унапреијди постојеће моделе синхроних релуктантних мотора када је наишао на видео који објашњава предности и недостатке електричних аутомобила, у ком је било ријечи о штетности коришћења ретких метала по животну средину. За годину дана је креирао прототип који има већи обртни момент и ефикасност од постојећи модела ове врсте мотора. Прототип је направљен од 3Д штампане пластике, бакарних жица и челичног ротора.

Синхрони релуктантни мотори користе челични ротор са ваздушним празнинама урезаним у њега, поравнатим са ротирајућим магнетним пољем. Мотор генерише магнетно поље користећи магнетну релуктанцију. Сансон је у свом дизајну уклонио ваздушне празнине како би уградио још једно магнетно поље додавањем више материјала. Нажалост, он није открио више информација, јер се нада да ће патентирати свој дизајн.

Сансон каже да му је требало 15 покушаја да направи успјешан прототип. Након неколико тестова, открио је да његов дизајн показује 39% већи обртни момент и 31% већу ефикасност при 300 обртаја у минути. При 750 обртаја у минути, показао је 37% већу ефикасност. Сансон није могао да тестира свој мотор на већем броју обртаја због чињенице да би се пластични прототип растопио, али сада када је стекао признање за свој дизајн, нада се да ће моћи створи потпуно функционалан прототип користећи чвршће материјале.

Да је Сансонова идеја будућност индустрије електричних аутомобила говори и чињеница да велики произвођачи, укључујући БМЊ и МАХЛЕ, развијају мотор без магнета - из истих разлога као и Сансон. Наиме, производња обичних магнетних мотора је мрља ЕВ индустрије, јер је главна идеја усмјерена ка одрживости. Огромна већина потребних ријетких метала се копа у Кини, што значи да је западна индустрија електричних возила тренутно веома зависна од њиховог увоза, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана