SpaceX успјешно обавио статички тест прототипа ракете Super Heavy

ГС
Foto: Илустрација

Компанија SpaceX је обавила важан корак ка првом орбиталном лету Старшип система.

Мјесец дана након неуспјелог покушаја SpaceX је овог пута успјешно обавио статички тест прототипа ракете Super Heavy. Ријеч је о прототипу Booster 7, који је тестиран активирањем само једног Раптор мотора на лансирној рампи. Мотор је био активан неколико секунди, а инжињери су добили важне податке о његовим перформансама.

Иначе, Booster 7 је опремљен с 33 Раптор мотора, односно његове друге верзије, а њихов задатак је да лансирају прву и горњу фазу система коју чини летјелица Старшип. Током претходног статичког тестирања боостер се запалио на лансирној рампи. Шеф SpaceX-а Илон Маск је тада путем Твитера саопштио да је узрок проблема био спин старт тест, као и да компанија више неће обављати спин старт тест са свих 33 мотора одједном.

Осим тестирања Boostera 7, SpaceX је обавио и статички тест два од шест Раптор мотора Старшипа 24. То је актуелни прототип за лансирање горње фазе система, који ће летјети у свемир током првог орбиталног тестног лета.

Још увијек није познато када ће компанија послати Старшип у орбиту први пут у историји, но вјероватно ће прије тога обавити још тестова укључујући статичко тестирање више Раптор мотора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана