SpaceX би да прави Starship ракете: Користиће се за тестирање летjелица

Агенције
SpaceX би да прави Starship ракете: Користиће се за тестирање летjелица

Из компаније SpaceX стижу информације да су у току разговори са властима Лос Анђелеса око потенцијалне изградње нове фабрике ракета у градској луци.

Разлог за одабир ове локације је што би компанија на тај начин добила директан излаз на океан за транспортовање нове генерације својих Starship свемирских бродова, као и специјалних возила за лансирање ракета. Овим путем они би се најлакше допремали до приобалне лансирне локације на Флориди.

Тренутно, SpaceX у Тексасу гради прототип Starship ракете за орбитално тестирање. Овај прототип ће се користити за тестирање и провjеру финалног дизајна Starship летjелица, које би требало да буду вишеструко употребљаване, а покретаће их Super Heavy мотори који су такође у развоју. Крајњи циљ је да се са овим ракетама досегне прво Мjесец, а након тога и Марс.

Илон Маск, SpaceX CEO, нагласио је да жели да Starship летjелице достигну веома високу фреквенцију летова. Да би се то постигло потребно је да се производи 100 Starship ракета годишње, што би у периоду од 10 година чинило укупно 1.000 ракета. Тек тада ће бити спреман за подухват који ће понијети велику количину терета и путнике на пут који ће обезбједити перманентно људско присуство на Марс-у.

Управо из тог разлога SpaceX-у су потребни нови производни погони. Постојећи погон у Хавторну (Калифорнија) захтијевају транспортовање путевима, што је изводљиво за Falcon  9 и Falcon Heavy ракете, али не и за Starship и Super Heavy, који су знатно већих димензија и масе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана