"Сотник" – ново руско непробојно одјело четврте генерације

ГС
"Сотник" – ново руско непробојно одјело четврте генерације

Руска војска приказала је ново заштитно одјело четврте генерације. Биће лако за ношење, и опремљено свим потребним системима за извиђање и комуникацију.

Руси су успјели да развију оклоп четврте генерације, способан да војнике штити од снажних пројектила великог калибра, какав је амерички метак ".50 БМГ" (12.7×99мм). Тај метак је у стању да са раздаљине од два километра пробије заштиту лаког оклопног возила.

"У будућем рату поред авиона и тенкова најбитнија је жива сила која заузима терен. Она мора бити заштићена, а такође ту су пријетње тероризмом и сталне свјетске кризе. Обука војника није више јефтина као некада када се служио војни рок. Професионални војник мора имати добру плату и мора бити добро обучен", каже Руслан Пуслов, војни аналитичар.

Тајна заштитног оклопа руског војника будућности је у напредним материјалима и новим полиетиленским влакнима. Она су толико чврста да оклопне плоче направљене од њих могу да зауставе пројектиле брзине 670 метара у секунди. Влакна апсорбују ударни пулс метка и тако спречавају фаталне повреде унутарашњих органа.

"Ми овде у 'Калашњикову' правимо оружје за 4. генерацију војника, а то оружје има потпуно другачији принцип рада и ефикасност него до сада виђена средства са којима се ратовало. Јасно је да ће један мањи део моћи да се извози, али оно што је питање националне безбједности остаје тајна ове фабрике", наводи Димитри Тарасов из "Калашњикова".

На развоју нове опреме ради концерн "Калашњиков", у сарадањи са другим војно-истраживачким и научним институцијама Русије. Крајњи циљ овог пројекта је развој и производња технолошки напредне напредне војне опреме за период до 2035. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана