Софтвер који препознаје мутна лица: Довољан је само један поглед

B92
Софтвер који препознаје мутна лица: Довољан је само један поглед

Откривено је да америчка полиција користи софтвер који са великом прецизношћу препознаје лица чак и када су фотографије мутне.

Фирма која стоји иза технологије чак може да понуди полицајцима специјалне дигиталне наочаре.

Сједињене Државе је у суботу узбуркао новински извјештај према којем тајанствена компанија већ двије године локалним полицијским снагама у Америци продаје софтвер за препознавање лица. Фирма Clearview нуди софтвер који претражује фотографије на друштвеним мрежама и у стању је да идентификује особе чак и када су фотографије мутне или је дио лица заклоњен.

Према писању Њујорк тајмса, иако Clearview од 2017. продаје технологију америчкој полицији, али је то први пут поменуто тек крајем прошле године у судским списима у случају једне пљачке на Флориди.

Идеја за такав софтвер се родила 2016, а покретачи су били аустралијски предузетник Хоан Тон Тат и Ричард Шварц, тада блиски сарадник бившег градоначелника Њујорка Рудија Ђулијанија. Наводно је идеја привукла крупне инвеститоре када је уочено да би софтвер могао добро да се уновчи продајом полицији.

Тон Тат је признао медијима да програм теоретски омогућава да полицајци носе специјалне дигиталне наочаре те једним погледом на нечије лице добију податке о тој особи. Нешто попут Робокапа, супер-полицајца из америчког филма. Међутим, аустралијски предузетник тврди да ту технологију још неће никоме продавати.

На инсистирање новинара да одговори да ли претрагом фотографија са Фејсбука крши услове те друштвене мреже, Тон Тат је одговорио: „Многи то раде. Фејсбук то зна.”

У Кини већ реалност

Цлеарвиењ тврди да је њихов софтвер већ помогао да се ријеше бројни случајеви злостављања деце или крађе идентитета иако, како пише Тајмс, за то нису понуђени никакви докази. Софтвер наводно у 75 одсто случајева успјешно препознаје особу.

Извештај је појачао страхове за приватност, а многи корисници друштвених мрежа су појаву тог софтвера назвали „дистопијском”.

У Кини су врхунски софтвери за препознавање лица већ у употреби од стране власти. Од децембра је на снази закон који захтева да сваки купац телефонске СИМ картице мора да скенира лице и тај биометријски податак бива регистрован заједно са бројем телефона. Таква апликација већ се користи у школама, јавном превозу или концертним дворанама.

До сада се мислило да Сједињене Државе немају овако прецизну технологију за препознавање лица. На истом трагу су Русија, Француска и Велика Британија.

Са друге стране,Њемачка се броји у индустријске земље са најмање сигурносних камера на јавним местима. Овдје не постоји законски оквир за примјену технологије препознавања лица, премда су већ извођени пилот-пројекти.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана