Словачки регулатор дао дозволу летећем аутомобилу "ЕрКар

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУЈОРК - Аутомобил словачке компаније Клајн Вижен, који може да се трансформише у мали авион, успешно је прошао тестове летења и добио званичну летачку дозволу.

Након завршетка 70 сати "ригорозних летачких тестирања" возило "ЕрКар", које ради у двојном режиму као аутомобил и ваздухоплов, добило је од Словачке саобраћајне управе сертификат о пловидбености, саопштила је компанија Клајн Вижен, преноси Си-Ен-Ен (ЦНН). Пробни летови, који су обухватили више од 200 полетања и слетања, како се додаје, испунили су стандарде Европске агенције за безбедност ваздухопловства (ЕАСА).

„Изазовни тестови летења укључивали су читав низ летачких маневара и перформанси и показали су задивљујућу статичку и динамичку стабилност у авионском режиму“, наводи се у саопштењу компаније.

Портпарол Клајн Вижена рекао је за ЦНН да је за управљање овим хибридним возилом возачима потребна пилотска дозвола и додао да се компанија нада да ће „ЕрКар” бити комерцијално доступан у року од 12 месеци. Тиму од осам стручњака било је потребно више од 100.000 сати рада да концепте дизајна претвори у математичке моделе који су довели до производње прототипа. "ЕрКар" покреће 1,6-литарски БМW мотор и ради на "гориво које се продаје на било којој бензинској пумпи", изјавио Антон Зајац, суоснивач Клајн Вижена, за ЦНН.

Возило може да лети на максималној оперативној висини од 18.000 стопа, додао је Зајац. У јуну 2021, овај летећи аутомобил је извео 35-минутни пробни лет између аеродрома у граду Нитра и словачког главног града Братиславе. Након слетања, летелица се претворила у аутомобил који је наставио вожњу друмом до центра града, додаје америчка тв станица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана