Скоро 8.000 година стара лобања пронађена у ријеци у Минесоти, биће предата званичницима Индијанаца.

Rts
Foto: nyp

Остаци лобање коју су кајакаши прошлог љета пронашли у ријеци у Минесоти, и за коју је утврђено да је стара скоро 8.000 година - биће предати званичницима Индијанаца у тој држави.

Након што је откриће објављено, неколико Индијанаца је критиковало канцеларију окружног шерифа, који су навели да је објављивање "фотографија остатака њиховог претка увредљиво за њихову културу". Фотографија је убрзо одјављена.

"Нисмо хтјели да учинимо ништа увредљиво", рекао је шериф округа Ренвил Скот Хејбл.

Стручњаци су користили анализу утврђивања старости угљеником, и утврдили да је човјек чија је лобања пронађена, живио између 5.500 - 6.000 пре нове ере, дакле - пре скоро 8.000 година. Фрагмент кости је затим послат и форензичком антропологу Еф-Би-Ај-а, који је процијенио старост лобање као и то да је припадала младићу.

Форензички антрополог је такође утврдио да је мушкарац задобио тешку рану на глави о чему свједочи удубљење у лобањи.

"Доступна наука и технологија су заиста невјероватне и срећни смо што имамо методе које нам помажу у овом истраживању и што смо наишли на овај мали дио историје", саопштили су раније званичници.

Хејбл је рекао да ће остаци бити предати племенским званичницима заједнице Горњих Сијукса.

Специјалиста за културне ресурсе Савета за индијанске послове Минесоте Дилан Геч рекао је да Савет није био обавијештен о овом открићу, што је прописано државним законима који регулишу збрињавање и репатријацију остатака Индијанаца.

Геч је додао да је објава о открићу на Фацебоок "показала потпуни недостатак културолошке осјетљивости", зато што појединац чији су остаци пронађени није јавно идентификован као Индијанац, а и остаци су названи "дјелићем историје".

Кетлин Блу, професорка антропологије на Државном универзитету у Минесоти, рекла је да лобања дефинитивно припада претку једног од племена који још живе у тој области, пренио је Њујорк тајмс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана