Симулација НАСА: Нема начина да се спријечи удар великог астероида

Срна
Foto: Image by WikiImages from Pixabay

ПАСАДЕНА - Велика симулација коју је извршила НАСА показује да човјечанство тренутно није у стању да се заштити од удара великог астероида и да је једино рјешење - евакуација становништва са мјеста на коме ће доћи до удара.

Симулиран је удар астероида на Земљу те начин на који би се могли покушати одбранити од њега.

Резултати теста нису охрабрујући за човјечанство, јер се показало да у року од шест мјесеци од када је астероид откривен па до његовог удара о Земљу научници нису успјели пронаћи друго рјешење сем евакуације становништва.

Симулација у којој је учествовало више научника трајала је четири дана, при чему су првог дана вјежбе научници уочили до тада непознати астероид који су назвали „2021ПДЦ“.

Астероид је уочен 19. априла, када је НАСА израчунала да постоји могућност од око пет одсто да удари у Земљу, при чему је одређен и датум удара - 20. октобар.

Сљедећи дан вјежбе научници су се пребацили на 2. мај када се показало да би се најгора страховања могла остварити.

Наиме, након пажљивије анализе путање астероида, закључено је да ће готово сигурно ударити у Земљу и то негдје на подручју Европе или Сјеверне Африке.

Тада су научници почели размишљати о начинима на који би се могли одбранити од ове свемирске опасности. Један од приједлога био је слање свемирског брода који би покушао да уништи астероид или да га барем скрене са курса.

Али, закључено је да са тренутним могућностима и технологијама за тако сложену мисију једноставно нема довољно времена.

Размишљало се и о гађању астероида нуклеарним оружјем, али, како научници нису знали његове тачне димензије (подаци су показивали да би могао бити величине између 35 и 800 метара), питање је колико би таква одбрана била ефикасна.

Трећи дан симулације у експерименту научници су се пребацили на посљедњи дан јуна када су објављене нове прогнозе о мјесту удара - закључено је да би „2021ПДЦ“ могао ударити негдје око Њемачке и Аустрије.

Такође, закључено је да ће удар ослободити велику количину енергије, као при експлозији велике нуклеарне бомбе.

С обзиром на то да никаква одбрана од астероида није више била могућа, све што је преостало јесте евакуација мјеста удара астероида и нада да ће направити што мању штету, преноси портал „Сајенс алерт“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана