Сензационално откриће археолога код Зенице: “Сада имамо фигурину мушкарца”

Агенције
Сензационално откриће археолога код Зенице: “Сада имамо фигурину мушкарца”

Аустријски и босанскохерцеговачки археолози, који су протеклих мјесец дана истраживали праисторијска подручја око Зенице, пронашли су на локалитету Копила глинену фигурицу коју сматрају сензационалим открићем.

“Имали смо срећу да, поред уобичајених налаза који се могу пронаћи унутар насеља - посуда, оруђа, оружја, на крају истраживања на локалитету Копила пронађемо и глинену фигурицу антропоморфне представе, са мушким полним органом и представом лица и јако шематизованом”, рекао је за Фену др Марио Гаврановић, замјеник директора Института за европску и оријенталну археологију Аустријске академије наука из Беча, која је финансирала истраживања.

Додаје да је изненађење било велико, јер такав налаз није познат на подручју средње Босне, преноси Фена.

“Ријеч је о сензацији јер је то нешто ново. Као да нам се сада отворио и неки нови прозор у прошлост”, истакао је Гаврановић и изразио увјерење да ће фигурица открити неке нове спознаје о животу тадашњег човјека.

“Кроз њу ћемо само сазнати о свакодневном животу тих људи, али и о њиховим култовима, вјеровањима, а можда чак и религији. Фигурица нема никакву практичну намјену, већ је направљена из неког вјеровања”, сматра је Гаврановић.

Подсјећа да је фигурина занимљива и због тога што историјски период којим се они баве, бронзано и гвоздено доба, има потпуни недостатак фигуралних представа.

“Сав украс који познајемо из тог периода је геометријски, шематизован, апстрактан... Међутим, ова фигурица говори о томе да је и тада итекако било свијести о представи човјека у неком пренесеном облику”, истиче Гаврановић.

Он напомиње да новооткривена фигурина још није потпуно ни очишћена па ће потпуна сазнања о њој добити њених тек након додатних анализа.

“Она вјероватно на себи има и маску. Значи да, као што сам већ рекао, залазимо у неки дио гдје је ријеч о култовима и вјеровању”, додаје Гаврановић.

Сличне представе пронађене су, напомиње он, још само у сјеверозападној Босни, у насељу Рипач код Бихаћа.

“Тамо је пронађено десетак фигурина, али ниједна од тих њих није као ова са Копила. Фигурине из Бихаћа рађене су на један потпуно други начин и више су шематизоване, док је фигурина са Копила више атропоморфна и са прецизније одређеним полним карактеристикама”, каже мр Един Бујак са Филозофског факултета из Сарајева.

Фигурина са Копила сама по себи свједок је и једног времена, јер су ранија открића, подсјећа Бујак, представљала искључиво женске фигуре.

“За време неолита биле су карактеристичне фигурине жена, односно култ Велике мајке. Сада имамо фигурину мушкарца. Можда то говори о начину живота и неким промјенама, сада доминацији мушкарца над женом. Јер, бронзано и гвоздено доба потпуно су други свијет у односу на старије периоде неолита, када је жена имала већу улогу у породици”, објашњава Бујак.

Ископавања око Зенице завршавају се данас, а сви налази, пронађени у протеклих мјесец дана на градинама у насељу Градишће и Копило, Гаврановић ће презентовати на Европском скупу археолога у Берну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана