Сајбер криминалци су своју прилику пронашли и у смрти краљице Елизабете II

B92
Foto: Shutterstock

Смрт краљице Елизабете Друге изненадила је велики број људи и тренутно су актуелни разни пројекти који омогућавају куповину крипто жетона или комеморативних сувенира у њену част.

Истраживачи безбједности компаније Касперски су детектовали бројне покушаје преваре повезане са овим догађајем и упозоравају да је потребно бити опрезан при куповини оваквих сувенира.

Стручњаци компаније Касперски открили су неколико сајтова који нуде крипто жетоне, као и незаменљиве токене (НФТ) назване по краљици Елизабети Другој. Важни догађаји обично се користе као мамац за многе крипто свјетски инвестиционе подухвате, тако да ни краљичина смрт није била изузетак.

Већина ових сајтова је недавно постављена и нема потребне нивое заштите, па њихова база података може лако да процури, а сви унијети подаци крипто новчаника су угрожени. Корисницима се нуди шанса да инвестирају у нови токен или купе НФТ, "одајући тако почаст краљици".

У знак сјећања на најдуже владајућег монарха на свијету, корисницима су нуђени новчићи и мајице са ликом краљице Елизабете Друге на новонасталим сајтовима који нису безбедни, а приликом плаћања, корисник није преусмјерен на посебну, заштићену страницу.

Резултат тога је да подаци о картицама, адресе или корисничка имена нису потпуно заштићени, што значи да нападачи, уколико компромитују базу података сајта, могу украсти ове информације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана