САД: Боинг најавио производњу новог војног авиона

Танјуг
Foto: headquartersof.com

СПРИНГФИЛД, 17. септембар (Тањуг) - Америчка компанија Боинг, ваздушно-космички гигант из Чикага, уложиће 200 милиона долара у почетак производње најновијих беспилотних летјелица за потребе америчке морнарице на аеродрому у Сент Луису у средњој Америци, у пројекат који би могао да генерише отварање више од 150 нових радних мјеста у погону компаније на југозападу Илиноја.

Компанија Боинг планира производњу модела МК-25 Стингреј, првог беспилотног морнаричког авиона у својој најсавременијој фабрици површине од око 27.034 квадратних метара, наводи се у саопштењу компаније, преноси АП.

Државни и званичници компаније планирали су за данас послије подне конференцију за новинаре на којој ће објелоданити план производње новог морнаричког авиона у Маскути, мјесту удаљеном око 47 километара југоисточно од Сент Луиса.

Гувернер Илиноја Џ.Б. Прикер је потврдио да се 57 милиона долара државног новца издваја за побољшање аеродрома Мид Америка у Сент Луису, од чега ће скоро половина бити усмерена на Боингов пројекат.

Компанија Боинг је саопштила да је авион МК-25 Стингреј развијен на основу уговора са морнарицом склопљеног 2018. године.

Авион је намењен за ваздушно допуњавање горива војних авиона чиме се значајно проширује борбени радијус летјелица у саставу америчког ратног ваздухопловства и дизајниран је за "беспријекорну интеграцију" на летачким палубама морнаричких носача авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана