Руске снаге користе ласерско оружје у Украјини

ГС
Foto: Твитер

МОСКВА – Русија је развила сопствени ласерски систем за обарање дронова и већ га користи у Украјини, наводи потпредсједник руске владе Јури Борисов.

Ласерско оружје има домет од пет километара и добило је име Задира, односно кавгаџија на руском. Борисов није открио друге податке везане за ово иновативно оружје. 

Борисов је открио да се на украјинском фронту користе ово оружје у моменту када је причао о развоју напредног оружја у Русији .

Он је упоредио ново оружје са Пересветом, ласерским системом којег је први пут открио Владимир Путин 2018 године мада није тада открио његову намјену. 

Борисов је сада навео да се Пересвет користи за онеспособљавање оптичких сензора, укључујући и шпијунске сателите који круже око Земље на висинима и до 1500 километара. 

" Док Пересвет ослијепљује, нова генерација ласерског оружја наноси физичко оштећење на мети и пржи је ".

Упитан када ће руска војска добити те системе он је одговорио да су им они већ испоручени. На питање да ли се ласерско оружје против дронова већ користи у специјалној операцију у Украјини, министар је открио да је већ неколико пута тамо кориштено. 

Према војним експертима ласери имају неколико недостатака када се користе као оружје, укључујући велико енергетско напајење и деформацију снопа ласера узрокована прашином и воденом паром у ваздуха, између осталог. 

Ипак, ова оружја имају велику предност у погледу цијене коштања "по једном пуцњу" у поређењу са традиционалним противваздушним пројектилима. 

Напредак у технологијама дронова навело је војне планере да траже различите начине да се одбране од оваквих пријетњи а да не морају посезати за војним буџетом. 

У САД-у, поморски ласери су успјешно тестирани на бродовима и дроновима ове године и у априлу ове године је ЛЛД систем оборио ваздушну мету , што је означено "историјским догађајем" од стране америчких власти, преноси Раша Тудеј.  


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана