Русија представља у јулу први електрични авион на свијету

Срна
Русија представља у јулу први електрични авион на свијету

МОСКВА - Русија ће представити први свјетски авион са електричним мотором на Међународном ваздухопловно-космичком салону МАКС 2021, који ће бити одржати од 20. до 25. јула у граду Жуковски, у Московској области, најавио је замјеник премијера Јуриј Борисов.

"Електрични авион заснован на принципима суперпроводлјивости направлјен је са Фондом за напредне студије”, рекао је Борисов новинарима, преноси Раша тудеј.

Иновативни електромотор на бази високотемпературних суперпроводника (ХТСП) снаге 500 кW (679 коњских снага) произвела је компанија Суперокс, специјалиста за ХТСП материјале.

Тестиранја суперпроводлјивог авионског електромотора започета су 5. фебруара, при чему је авион Јак-40 претворен у специјализовану летачку лабораторију. Један од три мотора Јака-40, који се налазе у заднјем делу авиона, заменјен је турбоосовинским гасно-турбинским мотором са електричним генератором, који је развио руски Централни институт за авиионске моторе (ЦИАМ) заједно са ваздухопловно-техничким универзитетом Уфа.

Електрични мотор, који користи систем високотемпературне суперпроводљивости и криоген, уграђен је у нос авиона са тромлазним погоном.

Андреј Вавилов, председник одбора директора компаније Суперокс, рекао је да су руски наунични први у свијету започели тестирање електричног авионског мотора са ХТСП технологијом.

„Наш развој заснован је на дугогодишњим истраживањима и испитивањима, имамо стотине произведених прототипова ротора и око десет произведених и тестираних узорака мотора различтих капацитета”, навео је Вавилов.

Планирано је да се нова технологија користи за производњу мотора и електроенергетских система за потпуно електричне авионе и хеликоптере, преноси РТ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана