Русија представила борбене роботе који могу уништавати тенкове

ГС
Foto: Агенције

Руска војска је током војне вјежбе "Запад" представила борбене роботе који могу уништавати тенкове без опасности по руске војнике.

 Роботи су испалили противоклопне пројектиле и користили монтиране бацаче планове док су њихови оператери безбрижно сједили на сигурној удаљености далеко од бојног поља.

Ове активности су изведене у склопу колосалних војних вјежби којима је присуствовао и руски предсједник Владимир Путин, преноси портал Кликс.

Током демонстрација су између осталог два борбена модела демонстрирала своје могућности и наоружање те су симулирали паљбу усмјерену против непријатеља током вјежбе Запад-2021.

Један од два војна модела је оклопно борбено возило Уран-9 направљено попут конвенционалног тенка, али се њиме може управљати из даљине.

Може бити наоружано топовима и ракетним системима те опремљено инфрацрвеним и ласерским сензорима високе технологије како би могло пронаћи и погодити своје мете. Први примјерци модела Уран-9 су већ дјеловали током рата у Сирији.

Ово борбено возило чак има и бацаче пламена дизајниране за напад на непријатељску пјешадију и чишћење утврђених позиција.

Борбено возило Нерекхта је такођер кориштено током поменутих вјежби. Креће се помоћу гусјеница, опремљено је централним топом, а дизајнирано је за мисије извиђања у предјелима који су опасни за војнике. Ово возило посједује и митраљез, као и минобацач.

Путин је заједно с другим руским званичницима посматрао вјежбу, експлозије и борбу с командног положаја.У већ традиционалној вјежби Запад-2021 учествују руски и бјелоруски војници, као и одређен број војника из других држава. Циљ је унаприједити борбене способности и демонстрирати нову технологију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана