Русија лансирала сателит за шпијунирање америчке "свемирске имовине"

ГС
Foto: Klix.ba

Русија је лансирала свој нови војни сателит који има за циљ да шпијунира америчке војне сателите у орбити.

Према његовој путањи, он би данас требао стићи на своју дестинацију.

Гласине су се појавиле и прије лансирања сателита, а говорило се да је ријеч о "сателиту инспектору" који је специјално дизајниран да уходи друге сателите и посматра их из близине. Шпијунски сателит је назван Космос 2558 и смјештен у исту орбиту као и амерички војни сателит УСА 326 који је лансиран у фебруару.

Руси су свој сателит лансирали у вријеме када је амерички путовао изнад руске свемирске луке Плесетск, а ове информације је открио професор Марсо Лангброек с Техничког универзитета у Холандији.

"Двије орбите су веома блиске, главна разлика је релативно мала, неколико десетина километара у орбиталној висини. То је веома јасна индикација", рекао је Лангброек за Гизмодо. Оно што је важно истаћи јесте да би руски сателит могао направити маневар у орбити у наредним данима те се додатно приближити америчком.

"Ако не буду правили маневре у међувремену, Космос 2558 ће проћи поред сателита УСА 326 на удаљености од 75 километара 4. августа", рекао је Лангброек.

Он тврди да је овај тип руског сателита већ кориштен за ухођење других сателита у орбити.

"Ова сателит има неку врсту сензорског система који је оптимизован да посматра друге сателите, а не да има функцију уобичајеног сателита који прави фотографије Земље. Још увијек нисмо сигурни, али закључујемо према понашању сателита", казао је Џонатан Мекдонел, астроном из Центра Харвард-Смитсониан за астрофизику.

Чини се да руски сателит посједује систем за маневрисање који му омогућава да прилагођава своју орбиту на различите начине, а то је веома корисна функција за шпијунске сателите.

Електро-оптички амерички шпијунски сателит УСА 245 је 2020. године био на мети руског сателита Космос 2542, који га је такође уходио у ниској орбити Земље, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана