Ровер Perseverance Mars добио нове точкове и кочнице

Агенције
Ровер Perseverance Mars добио нове точкове и кочнице

Како се ближи лансирање, напредује развој ровера Perseverance Mars који развија америчка свемирска агенција НАСА.

Ровер је добио нове точкове и кочнице које ће му помоћи да се носи с тешким тереном на Марсу. Perseverance ће бити лансиран у јулу те ће анализирати површину Црвене планете у потрази за знаковима живота и увјетима који су га евентуално омогућавали у прошлости.

Овај ровер ће замијенити ровер Kjуриосити који се налази на површини Марса дуже од седам година.

Лекције научене захваљујући Кјуриоситију и ригорозним тестирањма омогућиле су дизајнерима да унаприједе точкове и кочнице које су постављене на ровер ове седмице. Сваки точак је направљен од алуминија намијењеног авионским структурама, а осим тога је нешто већи и ужи у односу на точкове које има Кјуриосити.

Набори на газном слоју су готово милиметар дебљи, а док Кјуриосити има 24 шаре, Perseverance има 48 благо закривљених линија. Одлука о редизајну је дошла након детаљних тестирања у НАСА-иној лабораторији за млазни погон. Нови дизајн се показао издржљивијим на притисак оштрих стијена, а осигурава и боље пријањање при вожњи по пијеску.

Ровер ће при максималној брзини моћи прећи 152 метра за сат времена. То не звучи брзо, али ипак јесте за стандарде једног ровера на Марсу. Тестиран је у децембру прошле године када су кориштени дијелови који неће бити дио њега када буде лансиран на Марс.

Perseverance би се требао спустити у кратер Језеро на Марсу почетком сљедеће године. Опремљен је бројним камерама и микрофонима, а пратит ће га и Mars Helicopter који ће му помоћи при скаутирању локација за проучавање.(klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана