Роскосмос представио модел руске свемирске станице

Танјуг
Роскосмос представио модел руске свемирске станице

МОСКВА - Руска свемирска агенција Роскосмос данас је први пут представила физички модел нове руске свемирске станице, преноси Ројтерс.

Британска агенција оцењује да се на основу овог потеза Роскосмоса може закључити да је Москва озбиљна у погледу напуштања Међународне свемирске станице (ИСС) и почетка самосталног извођења операција у космосу.

Руска национална свемирска агенција Роскосмос представила је модел свемирске станице, коју су руски државни медији назвали „РОСС", на војно-индустријској изложби „Армија-2022" у близини Москве.

Јуриј Борисов, кога је руски председник Владимир Путин прошлог месеца именовао за шефа Роскосмоса, изјавио је да ће Русија напустити ИСС после 2024. године и да ради на развоју сопствене орбиталне станице, преноси Ројтерс.

На ИСС-у, који је лансиран 1998. године, од новембра 2000. континуирано бораве астронаути у оквиру заједничког пројекта који предводе САД и Русија, а у њему учествују и Канада, Јапан и 11 европских земаља.

НАСА, која жели да ИСС остане у функцији до 2030. године, тврди да још није добила званичну потврду о планираном повлачењу Русије и да је раније схватила да ће Москва наставити да учествује до 2028, наводи Ројтерс.

Роскосмос је у саопштењу навео да ће нова свемирска станица бити лансирана у две фазе, без навођења датума.

У првој фази би почела са радом свемирска станица са четири модула, а касније ће јој бити додата још два модула и сервисна платформа.

То би било довољно да се на њој смејсте највише четири космонаута, као и опрема за научна истраживања.

Роскосмос је саопштио да ће нова станица руским космонаутима омогућити много шири поглед на Земљу од оног ког имају у овом тренутку.

Руски државни медији сугеришу да је покретање прве фазе планирано за 2025-2026, а најкасније за 2030. годину.

Покретање друге и завршне фазе планирано је за 2030-35, наводи Ројтерс.

По тренутној замисли, на свемирској станици људи не би стално боравили, већ би на њој било особље два пута годишње током дужег периода.

Дмитриј Рогозин, претходни шеф Роскосмоса, сугерисао је да би нова свемирска станица могла бити кориштена и у војне сврхе, ако буде потребно, преноси британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана