Рој пчела усмртио 63 афричка пингвина у Јужној Африци

Срна
Рој пчела усмртио 63 афричка пингвина у Јужној Африци

КЕЈПТАУН - Рој пчела усмртио је 63 афричка пингвина у близини Кејптауна, саопштили су из друштва за заштиту птица у Јужној Африци.

Јужноафрички пингвини, који су заштићена врста, пронађени су на плажи Болдерс и сви су имали више убода, али никакве друге физичке повреде, пише ББЦ.

Званичници националних паркова рекли су за БиБиСи да је ово први такав напад пчела на плажи коју годишње посјети до 60.000 људи.

“Обично пингвини и пчеле живе у заједници”, рекла је докторка Алисон Кок, морски биолог из јужноафричке агенције за националне паркове (САН Паркс).

“Пчеле не нападају осим ако нису нападнуте. Претпостављамо да је гнијездо или кошница на том подручју била узнемирена и да је рој пчела напустио гнијездо у агресивном стању”, рекла је она и додала да су “пчеле нажалост наишле на групу пингвина”.

Обдукција тијела пингвина је открила да су птице убадане у предјелу око очију и по перајама, а на једном пингвину било је чак 27 убода.

“То је зато што су то дијелови који нису прекривени перјем”, рекла је докторка Ката Лудиниа из јужноафричке фондације за очување обалних птица (Санчоб).

Шанет Рутгерс, чувар пингвина у акваријуму “Два океана” у Кејптауну објаснила је да “пингвини имају ружичасте знојне жлезде око очију и то подручје је посебно танко, слично људским прстима”.

Медоносне пчеле умиру након убода, па је плажи Булдерс пронађен велики број угинулих пчела.

Афрички пингвини одликују се ниским растом и живе на обали и острвама Јужне Африке и Намибије.

Њихова популација се брзо смањује, кажу у Међународној унији за очување природе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана